logo-bns-app.png« About AtomZ | Index | RFID: Doos van Pandora »

February 13, 2004, by Léon Krijnen

Links en rechts   

glove.gif
‘Ambidextrous’ zie je maar zelden staan achter de naam van een speler in de twee gidsen die ik vaak open sla. De ene, de Player Guide van de proftennissers vakmatig, de andere, de Official Encyclopedia of Baseball vanwege liefhebberij.
Friesche heb ik nooit beroepsmatig gevolgd, maar ik kan me voorstellen dat die niet noteren wie links of rechts is. Omdat ik zelf nog geen slag kan maken zonder uitglijder ben ik aan bochten nooit toegekomen, maar ik vraag me af of het eerlijk is dat schaatsers het tegen de klok in moeten doen.
Je zou zeggen dat wie links is gemakkelijker een rechterbocht kan draaien. Als twee linkspoten tegen elkaar loten, zouden ze dus net zo goed met de klok mee kunnen rijden, maar het wordt een probleem met de baanwissels als er eentje linksom en de ander rechtsom gaat.

Waarschijnlijk is iedere topper in het kunstFriesche, ijshockey, boksen, turnen, hockey, ijshockey ook tweebenig, omdat het met die gave allemaal wat gemakkelijker links- en rechtsom draait, springt en slaat. Met fietsen lijkt het me niks uit te maken, al is het wachten op de wetenschapper die beweert dat blad en derailleur van een baanfiets voortaan beter links geplaatst worden vanwege de gewichtsverdeling. Of dat dan net zo’n revolutie teweeg zal brengen als de klapschaats wachten we graag af. Dan zal ik nog tientallen sporten vergeten waarbij het zeker iets uitmaakt is of je linkshandig, rechtsbenig, linkshandig, linksbenig, tweebenig of tweehandig bent.

Even nadenken, het zal om te beginnen overal opgaan waar gegooid, geschopt en geslagen wordt, met of tegen tegen een bal of iets dergelijks, of tegen het lichaam van een ander. Dat worden dus te veel sporten om hier op te noemen, dus ik beperk me tot de twee sporten waar ik mee begon: tennis en honkbal.

In beide sporten geldt de mythe dat lefties geniaal zijn als waarheid. Ik geloof daar niet in. Kijk om u heen en zie hoeveel idioten – en talenten – rechtshandig zijn. Zoals alle minderheden, ongeveer eenzesde van de medemens is links, worden linkspoten gestigmatiseerd door de idiote – of geniale – uitzonderingen onder hen. Denk aan John McEnroe en Goran Ivanisevic, waarmee een hele generatie van linkshandige tennissers als gek en geniaal bestempeld is. Ach, van de top 1000 van die jaren waren er bijna 200 linkshandig, maar die zijn als normaal in de vergetelheid verdwenen.

Bij tennis kun je voordeel hebben als linkshandige, als je vanuit het linkervak serveert op een rechtshandige tegenstander. Maar heb je dus een game later met hetzelfde probleem te kampen als je in het andere vak op de service staat te wachten. Voordeel weggepoetst dus, behalve als je ambidextrous bent; tweehandig.

Bij tennis had je het illustere dubbel, de Jensen Brothers, van wie Luke tijdens de Grand Slams zowel links als rechts serveerde, of voor de lol de hele wedstrijd een forehand hanteerde, links zowel als rechts. Of de eeneiige tweeling Tom en (wijlen) Tim Gullikson, van wie de ene links en de ander rechts was. Tegenstanders en scheidsrechters konden ze niet uit elkaar houden, dus beweerden ze doodleuk dat ze allebei tweehandig waren, en maakten scheidsrechters en tegenstanders hoorndol.

Honkbal is een sport waar het voordeel van linkshandigheid ter plekke benut kan worden door de coach. Een linkse pitcher is vanwege hard gooien aan de binnenkant iets in het voordeel tegen een linkse slagman, een rechtse werper tegen een rechtse hitter.

Dus draaien de zeldzame ‘switch hitters’ doodleuk de rollen om en stappen in het andere slagperk, als de werper met zijn voor hun verkeerde arm gooit. Dat mag echter maar maximaal een keer per slagbeurt, dus is het zaak om dat moment zorgvuldig uit te kiezen. De werper mag het ook, maar dat is de ultieme zeldzaamheid. Greg Harris van Montreal deed het in 1995 in de laatste inning en won de wedstrijd, waarmee hij onsterfelijk werd.

Dat laatste streef ik niet na. Of het voor de lol of serieus is weet ik niet, maar er blijkt zowaar een vereniging te bestaan van schrijvers die het zowel links als rechts doen. Ik tik weliswaar niet met tien vingers maar wel met twee handen.

Zou ik lid van die club mogen worden?

Posted: February 13, 2004 08:20 PM (692 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .