logo-bns-app.png« RFID: Doos van Pandora | Index | Zuigen en fietsen »

February 21, 2004, by Léon Krijnen

Normen en waarden   

cleanmachine.jpg
Normen en waarden, rechten en plichten, eigen verantwoordelijkheid. Hoe het met normen en waarden van de content in de krochten van uw computer gesteld is, zoekt u zelf maar uit. Maar met alle rechten en voordelen die u verworven denkt te hebben met uw machine, komen nogal wat plichten. Als u die plichten verzaakt, slaat de verloedering toe. Voordat u het weet, is uw nette digitale hoekje verworden tot een virtueel getto, waar wetteloosheid en losbandigheid heersen.

Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen: ik beken maar meteen dat ik in het verleden de nodige fouten begaan heb. Zelf heb ik ze met schade en schande afgeleerd, maar nog lang niet iedereen gaat dagelijks te biecht bij de geestelijke vader van zijn anti-virus programma. Maar weinigen maken iedere dag een back-up van wat van waarde en weerloos is. Niet overal is de apparatuur beschermd met vliegenvangers waar spam aan blijft plakken. Laat het berouw voor de zonde komen, en geef maar toe dat het verrekte lastig is om die firewall goed te configureren.
Voor wie zich in voorgaande alinea herkent als een hardnekkige zondaar; huiver, maar weet dat het nog niet te laat is. Uw redding is nabij, als u zich voortaan volgens de volgende regels en geboden achter de computer en op internet gedraagt.
Iedere dag doen: de laatste virusdefinities downloaden. Nieuwe virussen verspreiden zich tegenwoordig binnen enkele uren over de wereld, dus er is niets op tegen als u tweemaal per dag de zegen van uw anti-virusgoden vraagt. Ook iedere dag doen: een incremental back-up maken, een kopie van alle bestanden die veranderd zijn na uw laatste volledige back-up. Altijd doen, meermalen per dag: uw computer herstarten, als een programma gecrasht is. Ook al is de rest van de machine niet bevroren, als er een programma onderuit gaat, kunnen boosdoeners in het geheugen blijven hangen, waardoor andere programma's trager reageren, of op hun beurt nieuwe problemen veroorzaken. Als u deze dagelijkse doenertjes tot een vaste routine maakt, wordt uw computerleven iets gemakkelijker. Genoeg is het nog niet, want er zijn nog dingen die u minstens een keer per week, per maand en per jaar dient te doen. Wekelijks: een volledige virusscan draaien, een volledige back-up maken, naar de website van Microsoft gaan om de laatste patches voor uw systeem te installeren. Ook iedere week even een tooltje draaien, dat controleert op de aanwezigheid van de stiekeme spyware. Die dingetjes, die zich via uw browser in het register van Windows nestelen, of zichzelf verbergen op uw harde schijf, worden vaak niet door een virusscanner aangepakt, maar u kunt er wel lelijk veel last van hebben.
De maandelijkse verplichtingen: bezoek de websites van de leveranciers van alle programma's die u draait. Kijk of er upgrades of patches beschikbaar zijn waarmee die programma's sneller en/of stabieler geacht worden te werken. Doe hetzelfde met de drivers van alle apparaten die in de computer zitten of die er via een kabel aan vast zitten: geluidskaart, grafische kaart, monitor, scanner, camera, en wat dies meer zij.
U zult zien dat u aan het eind van dit jaar, als u alle wekelijkse en maandelijkse klusjes plichtsgetrouw uitgevoerd heeft, aanmerkelijk minder gelazer met uw machine(s) gehad zult hebben dan u gewend was.
Resteert nog het groot onderhoud dat u een keer per jaar in dient te plannen.
Het eerste is stofzuigen. Zorg er wel voor dat u niet al te statisch geladen bent als u dat doet, want de in uw lichaam aanwezige elektriciteit kan enkele gevoelige componenten in uw machine voorgoed naar de filistijnen helpen. Raak dus even de verwarming aan of doe een anti-statisch polsbandje om voordat u de kast openmaakt. Daarna voorzichtig al het stof verwijderen dat zich in de kast heeft opgehoopt en het goed functioneren van de koeling kan verhinderen.
Als u de wekelijkse en maandelijkse onderhoudswerkzaamheden netjes uitgevoerd hebt, dan kunt u nog het idee hebben dat-ie niet meer zo lekker loopt als-ie eerst deed. Maak in dat geval een volledige back-up en gebruik vervolgens de herstel-cd die bij de machine geleverd is, of die u zelf hebt aangemaakt.
Het laatste klusje: een diagnose van uw hardware laten maken daar zijn heel mooie programma's voor dat het falen van sommige componenten signaleert voordat de hele handel in rook op gaat.
U denkt al aan een andere hobby? Niet weglopen voor verantwoordelijkheid. U krijgt er een perfect werkend systeem mee uiteraard zonder garanties mijnerzijds met als bijkomend voordeel dat u weet wat rechten en plichten precies betekent.
Ben u bang dat u er zelf niet uit komt? Zolang uw computer nog overeind is en uw internetverbinding nog werkt, is de hulp altijd voorhanden. Wacht dus niet tot de nood het hoogst is, want dan gaat dat spreekwoord in dit geval niet op. Ga daarom eens op bezoek op de honderden forums op het web, waar duizenden klaar staan om een handje te helpen. Zoek bijvoorbeeld, net zo simpel als doeltreffend naar hulp bij computerproblemen op Google en van alle kanten worden helpende handen toegestoken. Als dat in het dagelijkse leven ook zo snel en gemakkelijk zou gaan, was de wereld een stuk aangenamer.
Bijvoorbeeld de website www.helpmij.nl doet het gratis en als u er dan nog niet uitkomt, komt u via dezelfde zoekvraag tientallen zich specialist noemende probleemoplossers tegen die beweren dat ze voor een bescheiden bedrag al uw problemen op komen lossen.

Posted: February 21, 2004 06:38 PM (892 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .