logo-bns-app.png« Normen en waarden | Index | De bandbreedtedief »

February 27, 2004, by Léon Krijnen

Zuigen en fietsen   

devlaeminck.jpgSinds Kuifje op 9 januari 75 jaar geworden is, en ik erin geslaagd ben om in Breda de allerlaatste Gazet van Antwerpen van die dag te pakken te krijgen, heb ik iets met die krant.
Niet omdat dat jubileumnummer van anderhalve euro, waarin alle foto's door een passende tekening uit n van de albums van Kuifje afgedrukt is, inmiddels tien keer zoveel waard geworden is. Het blijft netjes uitgevouwen in een map in de kast liggen, wie weet mettertijd genoeg waard voor het dichten van een pensioengat.

De Gazet blijft een mooie krant om onze krant mee te vergelijken, zonder in Belgenmoppen te vervallen, want sommige dingen doen ze een stuk beter dan wij. Koop er vandaag n en oordeel zelf.

Terwijl u dit leest, is het de vraag of de Omloop Het Volk doorgaat, vanwege het op Vlaanderen gevallen pak sneeuw, maar de wielerbijlage met de voorbeschouwingen van afgelopen donderdag mocht er wezen. Mooie opmaak, messcherpe foto's, lezenswaardige verhalen, omsierd door interessante vragen aan kopmannen en slaven, met opvallende antwoorden.

Op de vraag wat vindt u het aangenaamst aan uw beroep? laat 75 procent van de ondervraagden weten dat dat het werken in de vrije natuur is. Dat de helft zegt verdachtmakingen omtrent dopinggebruik het vervelendste te vinden, valt me mee. Merkwaardig daarentegen is dat een derde zegt dat de veiligheid onderweg tijdens training en wedstrijden het vervelendste is. Misschien dat het verschil tussen Vlaams en Hollands hier parten speelt, maar ik neem aan dat het tegendeel bedoeld is.

Het mij meest verbazende gegeven uit het onderzoek van de Belgische profs is het aantal uren dat ze per week op het zadel zitten. Terwijl in het begeleidende stukje uitgelegd wordt dat een profrenner nog steeds dubbel zoveel traint als een profvoetballer, meende ik dat er veel meer getraind werd door de fietsers. De grootste groep doet het, inclusief trainingen en wedstrijden, tussen de 25 en 30 uur per week, met uitschieters naar boven en beneden. Terwijl ik dacht dat die gasten twaalf uur per etmaal sliepen, om het resterende dozijn uur de trappers rond te stoempen. Maar dat komt misschien doordat ik in het verleden misschien iets te veel interviews gelezen heb met ware trainingsbeesten, zoals de gebroeders De Vlaeminck en Adrie van der Poel.

Van die twee Belgen meen ik me te herinneren dat ze s morgens 200 kilometer wegtrapten, bij een bakker vijf koffie met slagroom en twaalf eclairs achteroversloegen, om er daarna net zo gemakkelijk nog 120 kilometer tegenaan te gooien. Om thuis met een lange eindsprint te eindigen, want ze gunden elkaar het licht in de ogen niet. Een paar jaar geleden was er een pracht van een documentaire op de BRT over het wielerleven van het illustere broederduo. Het eindigde ermee dat Roger zout in een oude wonde strooide, waarop Eric de microfoon van zijn revers trok en woedend de studio uitbeende. Wie niet tegen zijn verlies kan, leert dat kennelijk nooit meer af.

Het is n van de onmisbare eigenschappen om de top te bereiken, naast talent, longinhoud, benen en doorzettingsvermogen: niet tegen je verlies kunnen. Mij best, zolang de wedstrijd bezig is, maar waar ik niet van hou, is gezeik na afloop. Zoals Sven Nijs, toen hij twee weken geleden de wereldbeker cross aan zijn neus voorbij zag gaan omdat ie zelf de slag gemist had, maar na afloop alles en iedereen de schuld gaf, behalve zichzelf.

Toch blijk ik er met mijn veronderstelling dat een (Belgische) profrenner twaalf uur slaapt, niet ver naast te zitten. Zes procent blijkt inderdaad de helft van zijn werkzame leven tussen de lakens te liggen, terwijl driekwart tegen de tien uur slaapt. Niet alleen over de kwantitatieve aanwezigheid in bed heeft de Belgische wielermadam geen klagen, de Belgische wielerprof blijkt ook een voorbeeldige huisman te zijn. Zegt-ie zelf, want de madammen in kwestie zijn niet ondervraagd. Tachtig procent beweert met droge ogen dagelijks de afwas en de boodschappen te doen. Geen wonder dat er bijna geen Belgische wielrenner is die gelooft dat een Belgische wielrenner dit jaar de Tour kan winnen.

Zeg nou zelf: ziet u Lance Armstrong een stofzuiger hanteren?

Posted: February 27, 2004 10:07 PM (684 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .