logo-bns-app.png« Waarom mijn Movable Type zou moeten sterven | Index | Big Brother in dienst van de vergeetachtige medemens »

March 19, 2004, by Léon Krijnen

Stand verplicht   

penalty.jpgAan het gehanteerde dialect te horen is geen van de monteurs in de garage waar mijn vierwieler onderhouden wordt een Rotterdammer, dus waarschijnlijk heeft er eentje met zijn elleboog per ongeluk de knoppen van de radio beroerd terwijl hij de handrem aan het afstellen was. Hoe dan ook, na de laatste APK bleek Radio Rijnmond zich achter het dashboard gevestigd te hebben.

Van meet af aan bevielen die Rotterdammers me, met een paar fantastische programma's, waarin de mix van Rotjeknorse humor en de eigenzinnige muziekkeuze van Hans van Vliet elementen zijn waarom ik er vaste klant gebleven ben.
Verder valt er altijd wat te lachen op Rijnmond, als ze in een bejaardentehuis op Zuid' of in Overschie op bezoek gaan. Waar van die ex-bootwerkers aan het woord komen die wijlen Bep van Klaveren hebben leren vloeken, en wie dat niet gelooft kan een knal voor z'n harses krijgen. Of van die opscheppers die nog met Coen Moulijn in de klas gezeten hebben. En mij passeerde hij nooit, meneer!
Rijnmond houdt van Feyenoord, en als Feyenoord niet speelt dan schreeuwen ze zich schor voor Excelsior. Of voor Sparta, dus u kunt zich het enthousiasme voorstellen toen ik woensdagavond in de auto op weg naar huis was en en het allemaal nog zo veelbelovend uitzag voor Sparta. Net als u heb ik daarna thuis zitten smullen van de verlenging, en van de penalty's, en alleen omdat ik de frequenties van Rijnmond niet uit mijn hoofd kende, het commentaar op SBS aan laten staan. Ik vraag me af of ze misschien een minuut of drie gezwegen hebben nadat het op Spangen fout ging met die penalty's. Altijd leuk als Duitsland een tegentreffer krijgt: meteen overschakelen naar een Duitse zender en genieten van de verstomde stilte.
De volgende dag was het weer lachen met een enqute op Rijnmond: of voetbalwedstrijden in het vervolg niet beter door een jury in plaats van door doelpunten beslecht dienden te worden? Volslagen idioot idee natuurlijk, en een niet ter zake doende uitslag, maar wat een geweldig gekanker van een paar Spartanen in hart en nieren. Jazeker meneer, best wel goed gevoetbald en hard gevochten, maar dat die godvergeten klerelijers nou eerst maar eens een paar weken niks anders gaan doen dan strafschoppen nemen.
Duizend per dag, zou ik eraan toe willen voegen, sakkerju nog aan toe! Iedere dag opnieuw, voor de training, na de training, tijdens de training, net zo lang tot ze die bal vanaf elf meter met een blinddoek voor in een bovenhoek kunnen schieten.
Ik snap dus ook helemaal niks van Ton Lokhoff. Dat je iemand met de naam Seedorf een strafschop laat nemen is nog tot daaraan toe, want tot dinsdagavond was immers niet bekend dat het hier een kennelijk erfelijke familiekwaal betrof. Achteraf hoor je dan ook ineens iedereen roepen dat Boukhari er geen had mogen nemen omdat die vlak daarvoor twee dotten van kansen gemist had. Dat is me te gemakkelijk lullen, dus over het lijstje van Lokhoff wil ik het hier niet hebben.
Wat me daarentegen verbijstert, is het vervolg. Die gasten verdienen een vermogen om te doen wat ze hartstikke leuk vinden, en dat kunnen ze doen omdat een heleboel mensen, die veel minder verdienen, een lap van hun salaris op tafel leggen omdat ze het leuk vinden om ernaar te kijken. De verplichtingen die zo'n constructie met zich meebrengen hoef je aan bijvoorbeeld balletdansers niet uit te leggen. Die trainen hun hele carrire, iedere dag opnieuw, alle passen, alle sprongen, alle basics, ook nog na een voorstelling, en ze gaan iedere avond bijna jankend van de pijn naar bed. Niet alleen net zolang tot ze alles blindelings kunnen, maar vooral om dat daarna iedere dag blindelings te kunnen blijven doen. Stand verplicht.
Dat inzicht, die discipline, zijn in het behoudende voetbalwereldje nog niet doorgedrongen. NAC is voor de finale van de beker uitgeschakeld omdat er iets essentieels aan de basics mankeert. En wat gaan de heren de volgende dag doen, inplaats van allemaal duizend penalty's nemen?
Een boswandeling, om de beschadigde ego's een beetje te herstellen. Ik hoop dat ze in het Mastbos kabouters en elfjes gezien hebben, want daar schijn je ook een lekker positief gevoel van te krijgen.

Posted: March 19, 2004 04:32 AM (701 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .