logo-bns-app.png« Baggy Maggy | Index | De Virgils zijn nu echt gearriveerd »

March 26, 2004, by Léon Krijnen

Communicatiekonijnen   

shutup.jpg
Mag een columnist supporter zijn van de club waarover hij schrijft? Zelf hoef ik hem niet te beantwoorden, want ik ken het probleem niet. Zodra ik hier de letters N, A en C achter elkaar tik, is dat voor een aantal supporters van NAC aanleiding om op hun internetforum alle registers open te trekken en vaten vol gal te lozen. De aldaar gemiddelde opvatting aangaande ondergetekende: Daar heb die je die arrogante klootzak weer, die moeten ze bij BN/DeStem buiten flikkeren..

De redacteurs van De Rat, stuk voor stuk NAC-supporter in hart en nieren, bewijzen zelf dagelijks dat iemand die over een bepaalde club publiceert zeer wel supporter van die club kan zijn. De redactie van De Rat speelt namelijk net zo graag en zo vaak de luis in de geelzwarte pels, als de loyale supporter. Politiek correct zijn ze ook nog, als ze een column van mijn hand (hoewel ongevraagd, dus zowel onbeleefd als illegaal, rekening volgens NVJ-tarief volgt) integraal op hun website publiceren, en als volgt introduceren:

Noem het een grote zeikerd, die zeikt om te zeiken. Noem het iemand die zeer kritisch en positief opbouwend is. Noem het iemand die een traumatische jeugd heeft gehad, en BN/DeStem misbruikt om zijn negativisme te uiten. Noem het een schrijfwonder, die weet waar hij over schrijft. Allez, de meningen over Krijnen zijn altijd al zeer verdeeld geweest binnen NAC. Vandaag schrijft hij weer een column waarin hij uithaalt naar de spelers van NAC. Lees, oordeel zelf en geef je reactie (wel een normale graag) erop.

Ik weet niet wat ze er aan scheldpartijen en onwelvoeglijke taal tegenhouden en/of verwijderen, maar aan dat laatste verzoek wordt niet altijd voldaan. Moet kunnen, denk ik dan maar, maar wat me verbaast, is het totale gebrek aan humor bij sommigen. Iedere ironische opmerking is goed voor schuim op de bekken, en van vitriool druipende reacties.

Hoewel er, dat moet gezegd, altijd wel een paar NAC-supporters zijn die soms vinden dat ik ergens gelijk in heb. Of dat ik absoluut geen gelijk heb, maar desondanks plezier in het debat scheppen, in de stellingname zelf, of in de manier waarop die verkondigd wordt, en vervolgens zelf een interessante, leuke of normale reactie plaatsen.

Smaken verschillen, dus gelukkig zal ik het nooit iedereen naar de zin kunnen maken. Goed nieuws voor de herrieschoppers met lange tenen: zij hoeven zich niet eenzaam te voelen, zij bevinden zich in goed gezelschap.

Bij de KNVB, die niet gauw ergens de lol van inziet. Niet alleen Hugo Borst kan daar over meepraten, ook mijn collega Cyril Rosman heeft deze week vanuit Zeist een bozig figuur van de afdeling voorlichting aan de telefoon gehad. Omdat ik niet alleen over sport schrijf, maar ook over andere dingen, heb ik het regelmatig aan de stok met verrekte serieuze types die iets van internet en communicatie weten en zich (junior) public relations officer of zoiets noemen. Bij de KNVB heet het nog steeds voorlichter, maar de beperkte denktrant van die twee titels is hetzelfde: hun vaknieuws moet positief en naar hun zin zijn, en als het niet volgens hun geboden is, dan hangen ze aan de telefoon, of klimmen ze in de pen. Communicatiekonijnen, die hard met hun achterpoten beginnen te trommelen, als ze onzeker worden.

Ze dreigen Borst met een stadionverbod omdat die scheidsrechter Vink badinerend beschreven en besproken heeft. Rosman is op strenge toon verzekerd dat een aangetekende brief op poten onderweg is naar onze hoofdredacteur, over een stukkie van zijn hand. Uitgerekend Wegereef als arbiter, stond er boven het gewraakte artikeltje, een dag voor de halve finale van de beker, waarin gerefereerd werd aan een eerdere Twente-NAC, onder leiding van juist, goed geraden , waarin NAC twee penalty's door de neus geboord werden. Bovendien, zo stelde Rosman vast, is de man die de scheidsrechters namens de KNVB aanwijst Jaap Uilenberg, anderhalf jaar geleden nog technisch directeur van FC Twente.

Niet meer dan een opsomming van relevante feiten, maar strafbaar volgens het departement censuur van de voetbaldictatuur in Zeist. Ik ben benieuwd hoe laat er maandag een geagiteerd communicatiekonijn aan mijn deur begint te rammelen.

Posted: March 26, 2004 09:35 PM (680 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .