logo-bns-app.png« Don Camillo | Index | Dear Mr. Krijnen, about Baggy Maggy »

April 03, 2004, by Léon Krijnen

Google Gmail: waar of niet waar?   

gmail.gifJe kan van Amerikaanse kranten en van CNN van alles vinden, maar niet dat ze zichzelf niet serieus nemen. Zoals de meeste Amerikanen, zou ik eraan toe willen voegen.
Waar men Engels spreekt, is het over het algemeen redelijk gesteld met ironie, zelfspot en relativeringsvermogen, met de Verenigde Staten als uitzondering. Het hindert me daar nooit echt, want de gemiddelde Amerikaan heeft andere eigenschappen die dat minpuntje goedmaken.

Maar als zowel CNN als New York Times, CNet en San Francisco Chronicle op de voorpagina van de website een nieuwtje melden, neem ik aan dat ze er zelf in geloven. Dat is iets anders dan dat ik het inhoudelijk ook geloof, zeker als het om iets met een politieke lading gaat, maar dat terzijde. Bovendien: van voorgaande jaren kan ik me niet herinneren dat ze op 1 april, Fool's Day, iemand ergens in hebben laten trappen.

Dus leek me dat bericht over Google in eerste instantie wel aardig, waar donderdagmorgen alle nieuwsdiensten op het web mee uit begonnen te pakken. CNN, zoals bijna altijd, als haantje de voorste: Google begint met een gratis e-mail service waarbij iedereen 1 gigabyte opslag krijgt, terwijl iedere mail die ooit ontvangen of verzonden is, via de zoekmachine van Google in een flits teruggevonden kan worden. Voor altijd! Volgens een officieel uitziend persbericht op de site van Google, waarin oprichters Larry Page en Sergey Brin uitgebreid aan het woord komen, zou je op 1 gigabyte minstens 500.000 pagina's e-mail kwijt kunnen. Nou reken ik mijn mail nooit in pagina's en als je dat wel doet, is de eerste vraag hoe groot een pagina is en de tweede hoe groot een mailtje is. De antwoorden weet ik niet, maar aangezien een gemiddeld mailtje - kijk zelf maar in uw mailbox - een of twee alinea's is, kun je op 1 gigabyte misschien wel 1 miljoen mailtjes kwijt. Aan de andere kant: als er maar genoeg virussen en/of andere attachments aan hangen, dan wordt het weer een heel ander verhaal. Of zoiets, maar mijn verwarring werd met het lezen steeds groter, terwijl er donderdagmiddag per uur tientallen websites en kranten bijkwamen die er juichend of sceptisch over berichtten, en er, net als Google zelf, derhalve als publicatiedatum 1 april boven plaatsten. Wat nou? Deze column sluit op donderdagmiddag, bij goed weer liefst zo vroeg mogelijk, want zowel de schrijver als de eindredacteur mogen graag een eindje op een fiets zitten, als de zon schijnt. Als u dit leest, is het derhalve zaterdag en hebben er vrijdag in de meeste kranten van Nederland stukkies gestaan over Gmail. Wat ik op moment van schrijven nog steeds niet weet, is wat er in die artikelen staat: iets over de opzienbarende mailservice van Google of een smalend stukkie over alle stommelingen die in de meest wereldwijde 1 april grap ooit getrapt zijn.

Maar eens even een mailtje gestuurd naar [email protected] Ruim een jaar geleden beschreef ik al eens een verrassende ervaring: als je een maitje naar Google stuurt, krijg je nog antwoord ook! Van een mens en niet van een robot. Dat ging toen om een probleempje met de cache van Google, die een priv-document van mij bleef ophoesten, dat per ongeluk op mijn webserver terecht gekomen was en dat ik allang verwijderd had. Er kwam een keurig antwoord, ondertekend door The Google Team, waarin mij werd medegedeeld dat mijn probleem binnen een week opgelost zou zijn, na de eerstvolgende Google Dance, als de tienduizenden Linux machines het world wide web opnieuw geindexeerd zouden hebben. Donderdagmiddag stuurde ik geen vraag, maar een felicitatie - Good Joke! -, en volgde binnen enkele minuten het antwoord, zij het nu wel automatisch gegenereerd. Bedankt voor de feedback, we houden u de komende maanden van de voortgang op de hoogte. De deadline begint te dringen en nog steeds weet ik niet zeker of ik er wel of niet in zit te trappen. De websites van Slashdot en Webwereld zijn nog steeds de enigen die rekening houden met een 1 april-grap. Slashdot, waar nerds aller landen zich traditioneel en ritueel verenigen, wijst nog enigszins voorzichtig op de mogelijkheid. Het Nederlandse Webwereld daarentegen heft, geheel in een oeroude vaderlandse traditie, een priemend een waarschuwend vingertje: 1 april!

Webwereld schrijft dat Google laat weten dat Gmail ontwikkeld door een eigen programmeur, die, zoals iedere werknemer van Google, een dag per week mag besteden aan het ontwikkelen van een eigen project. De programmeur van Gmail, had wel miljoenen M&Ms nodig om zijn revolutionaire e-maildienst te voltooien, is Webwereld tussen de regels door opgevallen. Dat geintje van de chocolaatjes was mij niet ontgaan, maar een andere grap Webwereld wel. Elders in de documentatie wordt uitgelegd dat Gmail straks in tientallen talen beschikbaar gesteld zal worden, zelfs in Klingon. Ik heb nog tien minuten. Nog maar eens even langs New York Times en CNN gesurfd. Nog steeds prominent op de voorpagina. NYT heeft er het commentaar van een invloedrijk businessfiguur aan toegevoegd, zodat het er nu nog serieuzer uitziet. Bij CNN staat het nog steeds tussen de 'Top Stories', ingeklemd tussen importante berichten over Michael Jackson en Arnold Schwarzenegger. Wat u ook van die twee types denkt, dat is pas serieus nieuws. De van pedofilie beschuldige zanger wil in Afrika een kruistocht tegen aids gaan aanvoeren en de ex-body builder, tegenwordig gouverneur van California, heeft een cursus gevolgd hoe ongewenste intimiteiten in de toekomst te voorkomen. U heeft gemakkelijk praten, want als u dit leest, is het 3 april. Mijn deadline is aangebroken en ik weet officieel nog van niets. Gmail? Waar, of niet waar? Ik geloof er niks van, en gok daarom maar op het laatste.


Posted: April 3, 2004 06:36 PM (931 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .