logo-bns-app.png« David en Rebecca | Index | Blijven lachen! »

April 17, 2004, by Léon Krijnen

Je moet je vijanden nooit haten   

cringely.jpg
Wie The Godfather gezien heeft, kan zich de goede raad herinneren: ‘Nooit je vijanden haten, slecht voor je beoordelingsvermogen’. Bob Cringely leende deze wijsheid week van de maffia en omdat het alweer een tijdje geleden is dat ik Cringely genoemd heb, kan het wel weer.

Iedereen die iets met computers te doen of te maken heeft, zou Cringely moeten lezen, iedere week. Er zijn afleveringen bij dat ik er werkelijk geen touw aan vast kan knopen, maar ook van proberen te begrijpen kan ik wat leren, hoop ik dan maar.

Dat Cringely deze week uitlegt dat de enige manier waarop Microsoft ten onder kan gaan, is door zelfmoord te plegen, is op zich niet zo opzienbarend. Vrees niet: het is niet zo vergezocht als het lijkt. Microsoft kan goed vergeleken worden met Rome: Bill Gates heeft net zulke oogkleppen op als destijds Nero, zijn keizerrijk is net zo machtig, decadent en arrogant als dat in de Oudheid, voordat Rome in de hens werd gestoken.

Een van de vijanden van Microsoft, die volgens Cringely de fout heeft gemaakt waar de maffioso voor waarschuwde, is Scott McNealy, directeur van Sun. Die zo'n bloedhekel aan Microsoft had, dat de beoordelingsfouten die uit de persoonlijke vendetta voortvloeiden, ertoe geleid hebben dat hij eieren voor zijn geld heeft moeten kiezen. Niet alleen heeft hij voor een fooi van anderhalf miljard dollar alle rechtszaken van Sun tegen Microsoft stopgezet, maar zelfs met droge ogen beweerd dat ze in het vervolg lief tegen elkaar zullen zijn.

Voor de achtergronden van deze boeiende affaire, die ook de nodige gevolgen gaat hebben voor de rechtszaak van de Europese Unie tegen Microsoft: duik in de archieven van Cringely. Verrekte interessant is hoe men bij Microsoft over anderen praat, net alsof je Caesar en zijn vermaledijde Romeinen neerbuigend hoort praten over dat kleine dorpje in Gallië. U weet wel, waar Asterix en Obelix woonden. Vergelijkbare tactieken blijken ze af en toe ook te hanteren. Zoals de slimmerik die Caesar ooit aanraadde om het hele dorp aan de Menhir te brengen, waarna snobisme en inflatie de saamhorigheid van de Galliërs ondermijnden.

Stel: een bepaald bedrijf heeft besloten om de upgrade van een of ander pakket maar eens een jaartje uit te stellen. Een Romeinse consul, pardon, een vertegenwoordiger van Microsoft, geeft de directeur, het hoofd IT, en liefst nog een paar hotemetoten, het nieuwste Office pakket cadeau, met alles erop en eraan. Het werkt lekker en ze beginnen elkaar memo’s, documenten en spreadsheets toe te sturen, die vervolgens, zoals dat in ieder bedrijf gaat, ook naar beneden verspreid beginnen te worden. Helaas kunnen de mindere goden de in de nieuwe versies geproduceerde bescheiden niet lezen. Daar zorgt Microsoft wel voor, dat groot geworden is met het zorgvuldig vermijden van ‘backward compatibility’. Directie en IT besluiten vervolgens inderhaast tot upgrade. Als een telefoonfabrikant dezelfde praktijken toe zou passen en uw toestelletje zou niet meer werken, omdat er nieuwe op de markt zijn verschenen, zou de wereld te klein zijn, maar Microsoft komt ermee weg.

Omdat ze overal mee weg komen, net als Nero destijds, is dat aan het interne taalgebruik te merken. Cringely vergelijkt het met de taal die door George Orwell in 1984 beschreven is. Zoals ‘een neutrale PC’. In Microspeak is dat een machine waarop alleen maar software van Microsoft draait en niets anders. De belangrijkste concurrenten, de vervelendste luizen in de Microsoft-pels, noemen ze in Redmond NOISE (Novell, Oracle, Intuit, Sybase en Everybody else). Een ‘heterogene omgeving’ is een netwerk, waarin alleen netwerkdiensten van Microsoft draaien.

Die Orwell-taal wordt niet alleen door Microsoft zelf verzonnen en gebezigd. Ook elders heeft de wurgende omhelzing van het bedrijf nieuwe termen opgeleverd. Volgens insiders zijn banken en investeerders bang om veelbelovende softwarebedrijven krediet te geven, omdat het gevaar bestaat dat Microsoft een ‘Netscape’ met zo’n bedrijf uit wil halen. U weet wel, die prachtige browser, van het miljoenenbedrijf dat Microsoft de nek omdraaide door zijn Explorer gratis weg te gaan geven.

In Sillicone Valley hopen vele hardwarebedrijven dat hun producten zo goed zijn geworden dat ze opgekocht worden door Cisco of een andere grootheid. Veel softwarebedrijven daarentegen leven in angst. Bang dat de geur van hun niche-markt door de predator opgesnoven en leeggezogen wordt. Door Microsoft, dat doodleuk alle programmeurs wegkoopt. Is er nog hoop? Volgens Cringely gelukkig wel. Omdat de geschiedenis altijd, niet alleen in de oudheid, uitgewezen heeft dat alles wat zo groot als Microsoft is, onvermijdelijk ten onder zal gaan.

Baggy Maggy

Tenslotte iets anders, aangaande ‘De laatste vlucht van Baggy Maggy’ van vorige week. Er komt binnenkort een vervolgverhaal, naar aanleiding van de reacties, mét een interview met de man die voor het monument zorgt en die alles van Baggy Maggy weet, én met interviews met de laatste overlevenden van de bemanning van de Consolidated B24 die in september 1944 in Castelre zijn laatste landing maakte.

Posted: April 17, 2004 08:33 PM (807 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .