logo-bns-app.png« De website niet meer gratis? Schande! | Index | Ontroerende woorden in Castelre »

September 16, 2004, by Léon Krijnen

Herdenking Baggy Maggy met eregaste   

De gezagvoerder en de boordwerktuigkundige zullen er niet bij zijn, maar de zus van Bill Kirlin wel. Mrs. Stuber-Kirlin, tachtig jaar oud, stapt in de loop van deze week in Pennsylvania weer monter in een vliegtuig om zaterdagmiddag in Castelre de zestigste verjaardag van de laatste vlucht van de Baggy Maggy als eregast bij te wonen.

De grote Consolidated B24 bommenwerper die in de namiddag van 18 september 1944 bij Groesbeek door Duitse granaten werd getroffen en bij Castelre een noodlanding maakte, waarbij radio-operator Bill Kirlin, de jongste broer van Gertrude, om het leven kwam.

De herdenking wordt gehouden bij het monument aan de Hoogstraatse Baan in Castelre, dat tien jaar geleden dankzij de inspanningen van de Ulicotense amateur-historicus Joos van Roozendaal opnieuw opgericht werd. Van Roozendaal is ook de man die begin jaren negentig van de vorige eeuw na jarenlang onderzoek en speurwerk de overlevende leden van de bemanning van de Baggy Maggy op wist te sporen.

In 1994 woonden drie overlevenden van de crash de vijftigste herdenking bij; bommenrichter George Sadler, schutter Eugene Shabatura en co-pilot George Scott, de man die het vliegtuig aan de grond gezet had. Zij zijn in het afgelopen decennium alle drie overleden, en de twee resterende overlevenden die Van Roozendaal destijds heeft kunnen achterhalen, gezagvoerder Larry Hewin en flight engineer Donald Dukeman, zijn vanwege lichamelijke problemen niet in staat om de lange reis naar Nederland te maken.

Ontvangst

De herdenking begint zaterdag, op de dag af zestig jaar na de crash, met een officiële ontvangst op het gemeentehuis van Baarle-Nassau. Vanaf 14.00 uur is er een samenkomst in zaal De Zwaan in Castelre, waar een hoek ingericht is met herinneringen aan de Baggy Maggy, Bill Kirlin en operatie Market Garden. Er zijn enkele persoonlijke bezittingen van de bemanning te bezichtigen, onderdelen van het vliegtuig, krantenartikelen, foto’s en posters. Voor geinteresseerden zal door Jos van Roozendaal uitleg gegeven worden.

Om 15.30 uur vertrekt vanaf De Zwaan een optocht naar het monument, waar om 16.00 uur (de Baggy Maggy kwam zestig jaar geleden tegen 17.00 uur uit de lucht vallen).

De stoet wordt gevormd door de ruiterij van Castelre en Wortel en de Brassband uit Ulicoten, en het kruis- en handbooggilde. De eregasten, Gertrude Stuber-Kirlin, haar zoon Ronald, schoondochter Sue en metgezel Clyde Hoffa, zullen worden vervoerd in een originele Amerikaanse staff car uit de Tweede Wereldoorlog.

Bij het monument volgen toespraken, het voorlezen van de namen van de bemanning, stilte, het blazen van de Last Post, kransleggingen en het spelen van het Amerikaanse volkslied en het Wilhelmus.

Zondag brengen het organiserende comite en de Amerikaanse gasten een bezoek aan het graf van Bill Kirlin op de begraafplaats in Margraten.

Posted: September 16, 2004 12:23 AM (444 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .