logo-bns-app.png« Herdenking Baggy Maggy met eregaste | Index | De achtste pilaar van wijsheid is de back-up »

September 18, 2004, by Léon Krijnen

Ontroerende woorden in Castelre   

Op 18 september 1944 maakte de Baggy Maggy, een Amerikaanse Consolidated B24 bommenwerper, bij Castelre een noodlanding, waarbij radio-operator Bill Kirlin zijn leven verloor, terwijl hij dat van zijn gezagvoerder redde.
Zaterdagmiddag, zestig jaar na dato, werden Kirlin en de inmiddels overleden bemanningsleden bij het monument in Castelre uitgebreid herdacht.

Link: PhotoAlbum Baggy Maggy

De nog twee levende leden van de crew, Larry Herwin en Donald Dukeman, waren niet in staat om de trip naar Nederland te maken, maar de 88-jarige Gertrude Stuber-Kirlin, die zestig jaar geleden haar broer verloor, was er wel. Zij sprak ontroerende woorden tijdens de herdenking.

„Bill en ik waren de twee jongsten van een gezin met zes kinderen. We groeiden samen op, en waren elkaar zeer nader. Er is sinds 1944 geen dag gepasseerd zonder dat ik aan hem gedacht heb. Ons leven samen is veel te kort geweest, maar we zijn jullie allemaal zeer dankbaar dat hij hier op deze manier herdacht wordt.“

Verder werden kransen gelegd, en werden de Amerikaanse en Nederlandse volksliederen en The Last Post ten gehore gebracht door de Brassband uit Ulicoten.

Ook de ruiterij van Castelre en Wortel en het Kruis- en Handbooggilde gaven acte de presence. Gisteren bracht Mrs. Stuber-Kirlin, vergezeld van een vriend, haar zoon en diens vrouw, en enkele leden van het comite ‘Baarle zestig jaar bevrijd’, een bezoek aan het graf van Bill Kirlin op het oorlogskerkhof in Margraten.

Posted: September 18, 2004 12:25 AM (233 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .