logo-bns-app.png« Bluetooth: ieder voordeel heb zijn nadeel | Index | Mea culpa, ik ben geen spammer! »

June 22, 2005, by Léon Krijnen

Walvissen zijn zwemmende koeien   

sushi.jpgIk weet niet zo goed wat ik van dat gekrakeel over walvisvangst moet denken. Hoe je het ook wendt of keert, het blijven zwemmende zoogdieren, en ik geloof niet dat een walvis qua intelligentie en gevoelens dichter bij de mens staat dat zo'n prachtige bedaarde koe met van die lange wimpers. Trouwens, wel eens gezien hoe verbijsterend mooi en helder de ogen van een varken zijn?

(picture: Tokyo september 2001, eating whale soup)

Dezelfde landen die nu zoveel kabaal maken tegen Japan en Noorwegen omdat die weer walvissen willen gaan vangen voor de sushi, slachten met zijn allen zonder gewetenwroeging miljoenen varkens en koeien per dag.
Het walvissendebat is op emotie gestoeld. Behalve in Noorwegen en op IJsland zijn er geen westerse politici die durven te zeggen dat een walvis eigenlijk maar een zwemmende koe is. Met een veel mooier leven dan de gemiddelde koe, er zijn er inmiddels weer genoeg, dus waarom zouden ze niet gereguleerd bejaagd mogen worden?
Als politici ten aanzien van lopende zoogdieren dezelfde redenering zouden gaan volgen die ze aanhangen als het om hun zwemmende familieleden gaat, wat zouden we dan nog mogen eten? Haring, paling, sprot, tong, garnalen, mosselen, kabeljauw en wijting is kennelijk geen probleem. Alleen nog maar kleinere en minder lieve zoogdieren, zoals ratten en muizen?

Posted: June 22, 2005 07:45 AM (213 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .