logo-bns-app.png« De CNet Blog 100 | Index | Apple: nog een ding . . . »

October 14, 2005, by Léon Krijnen

Orkut?   

orkut.gif
Nog maar eens Google, het bedrijf dat ooit als zoekmachine begon, maar dat intussen steeds meer onze digitale wereld gaat beheersen, op weg naar het Google Grid. Dat is een term die anderen verzonnen hebben om te duiden - of te waarschuwen voor - wat Google allemaal aan het doen is, werkend aan de realisatie van het Grid. Volgens de tegenstanders van Google is het Grid een vleesgeworden virtuele Big Brother, en dan hebben we het over die van George Orwell, en niet die van de televisie.

Volgens Bob Cringely doet Google veel van wat het op dit moment allemaal doet vanwege een simpele reden: omdat ze het kunnen. Dankzij het superieure talent van oprichters Sergey Brin en Larry Page, en door de miljarden die met de beursgang zijn binnengehaald. Met dat geld halen ze de beste talenten van Stanford binnen, waar ze zelf summa cum laude zijn afgestudeerd, met dat geld doen ze leuke dingen.
Wat ze officieel naast zoeken presenteren is op dit moment een verzameling tools die voor velen onmisbaar zijn. Ze komen zo ongeveer iedere week met iets nieuws op de proppen.
Intussen is het gissen naar wat er achter de schermen op dit moment allemaal ontwikkeld wordt. Terwijl San Francisco als eerste stad in de Verenigde Staten onder een dekbed van gratis draadloze bandbreedte wordt bedekt, is deze week de nieuwste loot aan de Google boom ontloken: een RSS reader. Werkt geheel volgens de drie belangrijkste normen van Google: gratis, perfect, razendsnel. Net nu ik u Bloglines een week of wat geleden heb aangeprezen als de perfecte online newsreader. Waar ik intussen razend nieuwsgierig naar ben is Orkut, de virtuele community die Google aan het uitbouwen is. Werkt net zoals Gmail vorig jaar alleen nog maar op uitnodiging. Wie heeft er een invite voor me?

Posted: October 14, 2005 09:26 AM (298 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .