logo-bns-app.png« When the Lady Smiles . . . | Index | Borstvoeding »

February 01, 2008, by Léon Krijnen

Een echt boek, gemaakt door jezelf   

realbooks.gif

Of de eerste zin van bijgaand persbericht helemaal klopt is nog maar de vraag, maar het moge duidelijk zijn dat er wel het een ander gaande is in de digitale wereld. Dat uitgevers van alles wat ooit alleen maar op papier werd uitgegeven daar óf veel last van hebben, óf veel voordeel mee doen, en dat een en ander onvermijdelijk zijn invloed heeft op uitgevers van boeken.

Het zou dus inderdaad kunnen kloppen dat 'traditionele uitgevers in het nauw komen door veranderd consumentengedrag, opkomst online gemeenschappen en print-on-demand technologie'.

At @DutchCowboys

Dat was de eerste zin van het persbericht van Blurb, de online uitgeverij van boeken die vorig jaar bijna 80.000 unieke titels heeft uitgegeven. Ter vergelijking: Simon & Schuster, een van de vier grootste Engelstalige uitgevers, publiceert jaarlijks ongeveer 1800 titels.

Lees persbericht van Blurb, terwijl ik me afvraag welke DutchCowboy echte lireraire aspiraties heeft en als eerste een boek door Blurb uit laat geven. Wie?


Dit is volledige tekst van het persbericht van Blurb, zoals gearriveerd in mijn mailbox op 1 februari 2008 om 10:22, afkomstig van Jarka Bloemberg en [email protected]

San Francisco, 1 februari 2008 – Blurb, de online uitgeverij van boeken, is in 2007 zeer sterk gegroeid, vooral als gevolg van veranderend consumentengedrag. Zo hebben consumenten steeds meer digitale afbeeldingen en content om in boeken te publiceren. Tevens zijn ze actiever in online gemeenschappen, waar deze zaken ook met anderen worden gedeeld. Deze ontwikkelingen in combinatie met de financiële voordelen van printing-on-demand, zorgen voor een sterke groei bij online uitgeefdiensten. Het gemak waarmee iedereen nu een boek kan publiceren, en zelf aan een breed publiek kan verkopen, heeft grote gevolgen voor de traditionele uitgeefbranche.

Organisaties als Blurb maken het ontwerpen en publiceren van eigen boeken steeds eenvoudiger. Dit leidde in 2007 tot een totale productie van bijna 80.000 unieke Blurb titels. Ter vergelijking, Simon & Schuster, een van de vier grootste Engelstalige uitgevers, publiceert jaarlijks ongeveer 1800 titels. De grootste uitgeverij van boeken over algemene interesses, Random House, publiceerde in 2006 nog 9000 nieuwe titels. Blurb’s totale productie is dus bijna acht keer groter dan het totaal aan publicaties door de traditionele uitgeverijen. Als gevolg hiervan is de organisatie het afgelopen jaar elke drie maanden in grootte verdubbeld. Vergeleken met de conventionele uitgeverijen, zijn Blurb’s boeken persoonlijker, voordeliger, milieuvriendelijker en zelfs winstgevender voor de startende auteur.

De toename van zelfgepubliceerde boeken als die van Blurb wordt daarnaast gestimuleerd door een enorme groei in digitale camera’s. In 2007 zijn wereldwijd bijna 130 miljoen digitale camera’s verkocht, een groei van 18 procent tegenover 2006. Meer dan twee miljoen digitale spiegelreflexcamera’s werden het laatste jaar in de Verenigde Staten verkocht, een groei van 37% ten opzichte van 2006 (Source: InfoTrends). Dit leidt automatisch tot een aanzienlijke groei van databases vol digitale afbeeldingen, geschikt voor het uitgeven van boeken.

Flickr, de populaire website voor het delen van foto’s, heeft recentelijk de grens van twee miljard foto’s gepasseerd en volgens Technorati worden dagelijks meer dan 120.000 blogs gestart. Het lijkt erop dat men meer schrijft en fotografeert dan ooit tevoren en vervolgens de behoefte heeft om een echte, tastbare herinnering als een boek te maken.

“Hoewel het principe van zelf uitgeven nog steeds nieuw is voor consumenten, zijn de hulpmiddelen volop beschikbaar om professionele boeken met eigen werk te maken,” zegt Mette Eriksen, analyst bij InfoTrends. “InfoTrends schat dat de markt voor fotoboeken met 166% is gegroeid in 2007. Een trend die zal doorzetten, zodra meer consumenten bewust worden van de mogelijkheden van online uitgeven. Blurb’s alomvattende platform biedt consumenten een kant-en-klaar product van hoge kwaliteit. De verwachting is dat het gebruiksgemak ook leidt tot een grote acceptatie in de markt.”

“Blurb verlegt de criteria voor succes binnen de uitgeverssector,” aldus Eileen Gittings, CEO en oprichter van Blurb. “Voor sommigen zit succesvol uitgeven in de inzameling van geld voor een goed doel. Anderen verkopen mogelijk 25 exemplaren van hun eigen boek en weer anderen gebruiken hun boek als een marketinginstrument, bijvoorbeeld voor het tonen van een portfolio. In tegenstelling tot de traditionele uitgeverijen, die zich vooral richten op het economische voordeel van een bestseller, vergroot Blurb de afzetmogelijkheden in de boekenbranche door boeken uit te geven voor miljoenen, kleine nichemarkten.”

Booksmart is de gratis software van Blurb, waarmee iedereen eenvoudig boeken van hoge kwaliteit kan ontwerpen en verspreiden. Het programma is beschikbaar voor Mac én PC, en biedt een variëteit aan professioneel ontworpen sjablonen. Een paperback in 4 kleuren, van 40 bladzijden in 20x25 formaat en op 80 grams halfmat papier, kost 14,95 euro. Op basis van slechts één bestand kunnen Blurb gebruikers boeken bestellen in paperback, hardcover, of beide.

Over Blurb

Blurb is een betaalbare webservice waarmee consumenten eigen boeken kunnen schrijven, samenstellen, publiceren en verkopen. De boeken kunnen bestaan uit foto’s, tekst of een combinatie daarvan. Elke blogger, kok, marketeer, fotograaf, reiziger, ondernemer, dichter of beginnend auteur kan er terecht. Blurb is in 2004 opgericht door Eileen Gittins. Met Blurb kan iedereen een boek maken en gratis laten opnemen in de online boekwinkel van Blurb. Met de eveneens gratis te downloaden Blurb BookSmart software kunnen gebruikers snel aan de slag. Voor meer informatie en het downloaden van de software: www.blurb.com

Posted: February 1, 2008 11:16 AM (857 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .