logo-bns-app.png« Dure diesel | Index | Tuut-tuut »

August 02, 2008, by Léon Krijnen

Komkommertijd   

teken.gif

Sommerloch, agurktid, la morte-saison, nyhetstorka, sezon ogórkowy, uborkaszezon, silly season. Niet alleen in Nederland is het momenteel komkommertijd, maar ook in Duitsland, Noorwegen, Frankrijk, Zweden, Polen, Hongarije en Groot-Brittannië.

In Zuid-Afrika, Australië en Nieuw Zeeland nu niet, daar staat in december en januari de onzin in de krant. Ik weet niet of u zich eraan geërgerd of mee vermaakt heeft, maar de afgelopen week was het raak.

Terwijl je zou gaan denken dat Radovan Karadzic zich nu heeft laten pakken omdat hij maximale exposure krijgt, sluipen de komkommers de kolommen in. Op een Italiaanse veerboot bekropen honderden teken een vrouw die niet gebeten werd, maar in Frankrijk werden twee dode jongetjes gevonden waar tanden in gezet zouden zijn.

De een met mysterieuze beten in zijn nek, de ander met veertig messteken die voor mysterieuze beten werden aangezien. Tragische gevallen, waar je in andere tijden niets van zou horen, al had die gek die in een bus in Canada op zijn dooie gemak zijn buurman met een jachtmes onthoofdde, in september de krant ook nog wel gehaald.

In komkommertijd krijgen uitvinders de aandacht waar ze de rest van het jaar tevergeefs om vragen. Dus gaat het bijna dagelijks over apparaatjes die een auto twintig procent zuiniger laten rijden, of op lucht, of die de uitstoot met de helft verminderen en meer van dat soort pseudo wetenschappelijk gedoe.

Doet me altijd denken aan de regel die er op Amerikaanse journalistieke opleidingen op dag één ingehamerd wordt: 'als het te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook'.

Posted: August 2, 2008 10:19 PM (258 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .