logo-bns-app.png« Godslastering | Index | Zwarte Piet »

November 08, 2008, by Léon Krijnen

Veiligheid   

breda_tongue.jpg

Zo'n twee tot drie keer per jaar worden de resultaten van het een of andere onderzoek gepresenteerd, en is het weer raak: ik blijk in een van de onveiligste steden van de regio te wonen.

Soms zelfs van gans het land, maar drie maanden later kan dat evengoed Groningen wezen. Gisteren was het weer raak; uitgerekend op de Nationale Goed Nieuws Dag scoorden Bergen op Zoom, Roosendaal, Breda en Oosterhout slecht op het gebied van veiligheid.

Zou het?

Ik snap er niet zoveel van, want ik heb me nog nooit écht onveilig gevoeld in het Haagje van het zuiden. Tegelijkertijd besef ik dat zo'n gevoel voornamelijk bepaald wordt door hetgeen je toevallig wel of niet overkomen is.

Zo koester ik geen warme herinneringen aan La Paz, nadat ik daar op klaarlichte dag door drie of vier stuks tuig (het ging nogal snel) van mijn camera werd beroofd.

Zou ik hier 's nachts op weg naar huis een keer in elkaar getimmerd zijn, of bij ongeschonden thuiskomst een leeggeroofd huis aangetroffen hebben, dan zou mijn beeld van Breda waarschijnlijk wat bleker zijn.

Misschien ben ik een struisvogel, maar ik tel mijn zegeningen; zolang je het niet opzoekt en de gelegenheid niet geeft, is de kans dat je iets overkomt iets kleiner.

Wie desondanks pech gehad heeft en regelmatig angstig over een schouder kijkt: weet dat de onderzoekers moord en doodslag ditmaal buiten beschouwing gelaten hebben. Dat omdat de gemiddelde burger daar maar zelden mee te maken krijgt.

'Had dat dan wél meegenomen', denk ik dan. Maar ja, dan was de uitslag veel minder alarmerend geweest, en scoor je er als onderzoeker niet mee. Al helemaal niet op Goed Nieuws Dag.

Posted: November 8, 2008 12:40 PM (278 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .