logo-bns-app.png« Declaraties | Index | Ziekenhuis »

May 24, 2009, by Léon Krijnen

De Dalai Lama   

dalailama.jpg

Debatteer over de Chinese provincie Tibet en je staat tot aan je knieën middenin een moreel mijnenveld waaruit je zonder schade niet ontsnapt. Zo gek is het daarom niet dat Balkenende ervoor past om de dalai lama de hand te schudden.

Maar omdat de goedlachse goedheilige bij de jeugd, bij links en in de grachtengordel net zo salonfähig is als global warming, is JP de pispaal waar half Nederland met veel kabaal tegenaan staat te zeiken.

Wie niet mee gaat staan huilen en zich in de geschiedenis van Tibet en de dalai lama's verdiept, komt tot de conclusie dat het onmogelijk is om jezelf er een oordeel over aan te matigen.

Lees hier dat China het land sinds 1950 bezet houdt, lees daar dat Tibet al 700 jaar jaar een Chinese provincie is. Lees aan deze zijde over Chinese gruweldaden in Tibet, aan gene zijde gaat het over etnische Chinezen die door Tibetanen methodisch over de kling gejaagd zijn.

In één sprookje geloof ik zeker niet; dat de dalai lama de veertiende reïncarnant van zijn voorgangers is. Intussen hoor je hier niemand over twee bedenkelijke kantjes aan het gedachtegoed van de immer schaterende Tenzin Gyatso; hij is pertinent tegen gelijke rechten voor homo's én tegen de scheiding van kerk en staat.

"Bovendien", hoorde ik een emeritus hoogleraar uitleggen, een bedaarde man die zijn hele academische leven aan China en Tibet besteed heeft, "denk ik niet dat de Chinese regering een door Nederland verbannen Brabander die in Beijng de onafhankelijkheid van zijn onderdrukte provincie komt prediken, officieel zou ontvangen."

Posted: May 24, 2009 03:13 PM (257 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .