logo-bns-app.png« Ik zoek Halal | Index | Google Fast Flip: zegen of nachtmerrie? »

September 13, 2009, by Léon Krijnen

Mobieltje al fietsend opladen   

opladertje.jpg

Voor wie een auto heeft, is het een automatisme: voordat de gordel om gaat, wordt het stekkertje van de oplader in het mobieltje gestoken. Voor jongeren, die vaak sms'en en bellen, is het wat moeilijker om de batterij van de mobiele telefoon gevuld te houden. Maar voor de scholier die regelmatig gedwongen offline is vanwege een uitgeputte accu, is er nu soelaas: opladen op de fiets.

Twee nieuwe producten: de BioLogic FreeCharge en de Output Hub Dynamo. De eerste is een oplader, gevat in een weerbestendig jasje, dat aan een fietsdynamo geknoopt kan worden. Iets eerder uit bed en een eindje omrijden kan geen kwaad, want om een lege iPhone weer vol te krijgen is een uur of drie fietsen nodig.

Een andere oplossing is een nieuwe versie van de modere dynamo die alle enige tijd ingebouwd is in de voorwielnaaf van de laatste generatie city-bikes.

Het Australische PedalPower levert er eentje met een extra uitgang, waar je een stekkertje in kunt steken, met aan de andere kant van het draadje eentje naar keuze, al naar gelang het apparaat wat je er mee op wil laden.

Ook deze Hub Dynamo zal een paar uur aan de gang gehouden moeten worden om een batterij helemaal vol te pompen. Dat is een nadeel voor wie dagelijks maar een half uurtje of minder hoeft te pedaleren tussen werk en thuis.

De Australische ontwerpers hebben ook nog aan de ouderwetse bottle dynamo gedacht, zoals een klassieke fietsdynamo Down Under genoemd wordt, zo eentje die met een klein wieltje werkt, dat tegen voor- of achterwil van de fiets gedrukt wordt. Kwestie van een draadje strippen en een stukje plakband.

Gezien de oplaadtijden zijn de opladers uitermate geschikt voor de vakantie- en toerfietsers; is het niet om het mobieltje bereikbaar te houden, dan wel voor de fiets-navigators waarme de afgelegde route later op bijvoorbeeld Google Maps geplot kan worden.

Posted: September 13, 2009 12:38 PM (312 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .