logo-bns-app.png« Mijn AOW | Index | Merci, monsieur . . . »

October 24, 2009, by Léon Krijnen

Bye Bye Nighty Night . . .   

nightynight.jpg

Ze mogen misschien langer zijn dan elders in het land; donker zijn de Brabantse nachten al lang niet meer. Ze zijn lichter dan goed voor ons is. Want plant, mens en dier gedijen beter als de nacht écht donker is. Om van de hemel maar niet te spreken: hoe donkerder het is, hoe meer sterren zichtbaar zijn.

Pas op de camping in Ardêche of Dordogne, op zee, of in het Afrikaanse of Australische binnenland komen sommige Nederlanders er pas achter hoe overweldigend een woud van sterren aan de hemel kan zijn. Thuis, als het donker lijkt te zijn, kijken we omhoog en vragen we ons af waarom er boven Nederland zo weinig sterren zichtbaar zijn.

Op het grootste gedeelte van de aarde wordt de mate van duisternis door de stand van de maan en het wolkendek bepaald. Niet in het kleine, volgebouwde Nederland; onze hemel wordt kunstmatig vanaf de grond verlicht. Het licht dat vanaf wegen, kassen, sportvelden en steden naar boven straalt, wordt verstrooid door moleculen en stofdeeltjes, om in een straal van ongeveer vijftig kilometer naar beneden gekaatst te worden. In Nederland is de hemel daardoor nooit zwart, maar grijs of geel. Ons firmament is tot 27 keer lichter dan het zou zijn als er ’s avonds op de grond geen verlichting zou zijn.

Vanavond en vannacht, tijdens de vijfde Nacht van de Nacht, mogen we wel genieten van de pracht van een donkere nacht. De website van de Nacht van der Nacht, met veel zwart en sterren geheel in stijl, loopt over van de activiteiten. De donkerste plekken van Nederland zijn er in kaart gebracht, er is een fotowedstrijd, en er zijn sterrenkaarten en nog veel meer te downloaden.

Net als voorgaande edities zijn er ook tijdens deze Nacht van de Nacht allerlei activiteiten die het daglicht niet verdragen, maar dan alleen maar omdat ze de schoonheid van de duisternis onderstrepen. Zo kun je in de Chaamse bossen met de boswachter op zoek naar nachtdieren, mag je in het donker de Biesbosch te land en te water doen, en is er een nachtwandeling vanaf Mattenburgh bij Hoogerheide.

Door het hele land zijn er activiteiten, variërend van nachtexcursies, avonturentochten en sterren kijken tot nachtfietsen, varen door het donker, spooktochten, nachtvlinderen en uilenwandelingen.

Mocht de bewolking vanavond opklaren, dan zal de maan niet dwarsliggen; als hij in beeld komt is het een kleine sikkel. Verder dragen het bedrijfsleven en de overheid hun steentje bij door hier en daar het licht uit te draaien. Honderden gebouwen, kerken, bruggen en monumenten, verspreid over heel Nederland, zijn vanavond niet verlicht.

Tientallen kantoren, alle vestigingen van IKEA, elektronicaketen BCC, Essent en ING doen vanavond het licht niet aan. In Noord-Brabant doven veertien gemeenten de verlichting van gebouwen.

Breda, Dongen, Drimmelen, Geertruidenberg en Gilze en Rijen hebben alle eigenaren van monumenten aangeschreven met het verzoek de aanstraling van het pand deze nacht uit te doen.

Ook de kerken in de gemeente Breda, de Dom in Utrecht, de Euromast in Rotterdam, de Grote Kerk in Alkmaar, het stadhuis in Gouda, de Martinitoren in Groningen en vele andere markante gebouwen komen in het donker te staan.

Voor het programma in de regio: www.laathetdonkerhetdonker.nl

Posted: October 24, 2009 10:38 AM (527 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .