logo-bns-app.png« Harrie | Index | We zouden nu nog de pokken hebben »

November 11, 2009, by Léon Krijnen

Virtueel wandelen door Breda   


Klik door naar grote uitvoering

Breda is door Google nu ook in foto's op de kaart gezet; sinds vanmorgen zijn de meeste straten, pleinen en huizen in 'Street View' te bekijken. Dertig nieuwe steden in Nederland zijn nu niet alleen op de landkaart en vanuit de satellietfoto's te bekijken, maar ook virtueel, alsof je zelf door de straat loopt.

Wanneer de foto's precies genomen zijn weet alleen Google, maar als er ergens gebouwd wordt is het gissen iets gemakkelijker. Ook is aan sommige foto's goed te zien op welk tijdstip of wat voor dag ze genomen zijn. Op het parkeerterrein van BN/DeStem bijvoorbeeld staat bij stralend daglicht één auto.

Die foto moet derhalve heel vroeg op zaterdag- of zondagmorgen gemaakt zijn. Bij het NAC stadion daarentegen, op een steenworp afstand, staat het parkeerterrein bomvol bolides, er staat een bus te wachten, er fietsen mensen voorbij en vanuit verschillende hoeken lopen groepjes mensen of supporters richting stadion.

Voor mijn eigen huis staat mijn eigen auto, naast de auto van de buurman, de kentekens netjes weggewist. Even doorrijden naar het Ginneken: op een lege Ginnekenmarkt staan de terrasstoelen op bezoekers te wachten.

Op naar mijn stamcafé, De Beyerd in de Bosschstraat. Daar blijkt de Google auto met de camera's op het dak bij toeval op een wat gelukkiger tijdstip gepasseerd te zijn. De zon schijnt, aan de hoek van inval te zien is het eind van de middag. De rokers staan buiten en het terras is bijna vol. Ook al zijn de meeste gezichten vervaagd, ik herken minstens twintig stamgasten. Veel kijken er in de richting van de camera van Google: niet zo gek, want het is een opvallend geval op een enorm statief en als ze foto's opnemen, doen ze dat langzaam rijdend.

Voor wie denkt dat zijn privacy geschonden wordt door Google Street View staat links onderin een linkje: 'Report A Problem'. Een klik daarop en je kan een gedeelte van een foto selecteren en aangeven wat je probleem is. Dat kan je eigen herkenbaarheid zijn, of iets anders wat je niet bevalt. Google heeft elders geregeld brandjes moeten blussen, omdat mensen zich door de foto's in hun privacy aangetast voelden. De onderneming maakt nu zo veel mogelijk gezichten en kentekens van auto's onzichtbaar.

In maart dit jaar had Google nog maar 4000 kilometer Nederland in kaart gebracht. Nu is dat uitgebreid tot 35.000 kilometer. Het bedrijf rijdt met auto's met camera's in het land rond. In augustus kwam een speciale fiets uit de Verenigde Staten over om plekken te fotograferen die niet of nauwelijks met de auto zijn te bereiken. Het Binnenhof in Den Haag en Kinderdijk zijn daarvan nu in de beeldbank opgenomen. Enkele andere attracties, zoals de Efteling, staan nog in de rij.

Bijna de gehele Randstad is nu gefotografeerd. Amsterdam, Rotterdam en Groningen waren in maart dit jaar als eerste
Nederlandse steden aan de beurt. Nu zijn steden als Den Haag en Haarlem toegevoegd. Buiten de Randstad maken onder meer Eindhoven, Breda, Den Bosch, Tilburg, Arnhem, Apeldoorn, Nijmegen, Zwolle en Lelystad hun debuut.

Google weet nog niet wanneer het heel Nederland in beeld heeft gebracht. Street View vertoont nog behoorlijk veel witte vlekken in het zuiden en oosten van het land. In de Verenigde Staten wordt de dienst al gebruikt in navigatiesoftware. Automobilisten kunnen zich daardoor beter oriënteren op hun omgeving, zo hoopt Google.

Posted: November 11, 2009 09:36 AM (557 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .