logo-bns-app.png« Papier Hier! | Index | Mackenbach »

December 02, 2009, by Léon Krijnen

Megaboetes voor megaspammers   

spammed.png

Amerikaanse rechters hebben hard uitgehaald naar enkele megaspammers. Lance Atkinson (26), een Nieuw-Zeelander, die in de Verenigde Staten woont, werd gisteren tot een boete van vijftien miljoen US dollar veroordeeld (bijna tien miljoen Euro). De Amerikaans Alan Ralsky - ook wel bekend als ‘The Godfather of Spam’ - is tot 51 maanden gevangenisstraf veroordeeld.

Ralsky bekende in juni in een eerdere rechtszaak al binnen 18 maanden 3 miljoen dollar met zijn acties verdiend te hebben.

De geboren ‘Kiwi’ Atkinson was de leider van een groep spammers die bekend stond als Herbal King. Dat gezelschap verzond miljarden spams, waarin goedkope medicijnen werden aangeprezen. Zo verkochten ze voor miljoenen aan medicijnen waarvan een gedeelte placebo was, en anderen gewoonweg gevaarlijk.

De belangrijkste partner van Atkinson, de Amerikaan Jody Smith, zag al zijn bezittingen al geconfisqueerd door verschillende autoriteiten in zijn vaderland, en zal binnenkort naar verwachting tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld worden.

Op het huis van Atkinson in Pelican Waters (Gold Coast, Queensland, Australië) was al beslag was gelegd door de US Federal Trade Commission (FTC). In zijn vaderland was hij in eerste instantie al tot een boete van 100.000 NZ dollar (bijna 50.000 euro) veroordeeld.

Atkinson en Smith organiseerden samen “AffKing”, wereldwijd de grootste spamactie tot op heden, waarvoor over de hele wereld spammers werden gerekruteerd. In het kader van AffKing zijn miljarden mails verstuurd die de ontvangers naar malafide websites doorstuurden. Daar werden vooral viagra en aanverwante producten aan de man gebracht, en vermageringsproducten.

Wie er wat bestelde kreeg vanuit India producten opgestuurd, terwijl de bestellers steeds voorgehouden werd dat alles van legale fabrikanten in de Verenigde Staten afkomstig was.

Atkinson en Smith hadden een botnet van ongeveer 35.000 computers onder controle, die ongeveer 10 miljard spams per dag konden versturen. De meeste servers stonden in China.

Volgens de antispam research organisatie SpamHaus was het netwerk op het hoogtepunt van zijn bestaan verantwoordelijk voor ongeveer een derde van alle spam in de wereld

Posted: December 2, 2009 11:02 AM (320 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .