logo-bns-app.png« Sea Shepherd | Index | Alle WK camera's komen uit Breda »

June 22, 2010, by Léon Krijnen

Van Hooijdonk doet de 3D in Zuid Afrika   

Joost-van-Hooijdonk.jpg

Bredanaar Joost van Hooijdonk, sinds enkele jaren woonachtig in Zwitserland, is tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika verantwoordelijk voor de uitzendingen van het 3D-project van de multinational Host Broadcast Services (HBS).

In opdracht van de FIFA, met de Amerikaanse sportzender ESPN als grootste afnemer, maakt HBS de opnames van 25 wedstrijden geschikt voor uitzending in 3D. "Het is een ingewikkeld technisch verhaal", zegt Van Hooijdonk, "maar we leggen als het ware een layer over twee kanalen heen, waardoor het signaal uiteindelijk als 3D verzonden en bekeken kan worden." Wedstrijden in Ellis Park en Soccer City heeft hij live bekeken, maar verder heeft-ie amper wat gezien van Zuid-Afrika.

Zijn Zwitserse vriendin wel. "Die is gisteren op safari geweest en nu ik al die verhalen hoor, moeten we samen gauw teruggaan om het land te bekijken."

Zijn officiële titel in Johannesburg is senior manager operations. Dat klinkt als iemand die de hele dag aan het regelen is.

Iemand die met een computer en een mobieltje veel brandjes moet blussen, die moet zorgen dat de boel werkt. "Daar komt het wel op neer", beaamt hij, "ik ben de schakel tussen de leverancier van de beelden en de techniek."

Zijn illustere naamgenoot Pierre, dezer dagen analist voor deze krant, was vorige week ook in Johannesburg. Joost van Hooijdonk was hem al een paar keer eerder tegen het lijf gelopen. "Dat is natuurlijk niet zo gek in dit wereldje. We hebben het samen even nagekeken, maar we zijn geen familie." Geboren in Hoeven, is Van Hooijdonk via Oosterhout en Breda in Zwitserland terechtgekomen. "In de Bredase Koepel zullen ze me nog wel kennen", lacht hij.

Pardon?

"Ik heb na de middelbare school het CIOS gedaan, en daarna ben ik negen jaar sportinstructeur in de gevangenis in Breda geweest. Destijds organiseerde ik samen met Fred Kramer outdoorcursussen in De Ardennen. Daar klommen we veel, dus leek het me een goed idee om in de Koepel een klimwand aan te leggen", vertelt Van Hooijdonk.

"Dat heb ik geweten, want er werden Kamervragen over gesteld, en daarna moest ik bij de directie op het matje komen. Of het nou wel wel verstandig was om gedetineerden te leren klimmen. Ik weet niet wat er van die wand geworden is, maar ik heb daarna nooit gehoord dat er iemand over de muur geklommen is."

De volgende klus?

"Nog geen idee. Mijn contract loopt in augustus af. Ik ben toevallig in deze job gerold, nadat de Champions Hockey League (de ijshockey-tegenhanger van de Champions League) vorig jaar na één seizoen weer afgelopen was, omdat het Russische Gazprom als grootste sponsor de stekker eruit trok."

Van Hooijdonk is niet bang dat hij na het WK voetbal met lege handen staat.

"Dit is een booming business. Nu zijn er wereldwijd al iets van vijfhonderd bioscopen die in 3D uitzenden. Maar straks komt de grote doorbraak in de thuismarkt, dus voorlopig is er meer dan genoeg werk aan de winkel."

Posted: June 22, 2010 02:02 PM (485 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .