logo-bns-app.png« Twaalf jaar werk in een half uur afgebrand | Index | Pauline Tangiora strijdt voor een vreedzame wereld »

July 03, 2010, by Léon Krijnen

In de mijnen   

brazil.jpg

Ongeloof in restaurant Frango Assado in Goiânia. Brazilië verliest. Foto Belgna Ribeiro Ramos

Geen idee wat die Brazilianen vandaag aan het doen zijn, maar veel zal er niet gelachen worden.

Meer medelijden heb ik met die arme Noord-Koreanen die nu in de kolenmijnen tewerkgesteld zijn. Als dat nieuws tenminste klopt, want de bron is niet de meest betrouwbare.

Het is de voormalige bondscoach Moon Ki-Nam, die in 2004 van Noord naar Zuid wist te ontkomen. Hij heeft een Zuid-Koreaans persbureau verteld dat de spelers, die met 0-7 van Portugal verloren, nu diep onder de grond steenkool los zitten te bikken.

Of het waar is?

De perschef van de Noord-Koreaanse voetbalbond heeft tijdens diezelfde wedstrijd tot het eind zitten twitteren dat zijn ploeg voor stond. Daarna schijnt hij spoorloos verdwenen te zijn.

Waar of niet waar?

Vele mythes worden door Noord over Zuid en vice versa gevoed. Die Zuid-Koreaanse duikboot die naar de kelder ging? Het feit op zich lijkt me redelijk vast te staan, maar de oorzaak?

Los van dat alles, lijkt het me wel wat om Franse, Engelse, Italiaanse en Braziliaanse voetbalmiljonairs een tijdje onder de grond te stoppen.

Een substantieel gedeelte van dat volkje kan wel wat bescheidenheid, onthouding, loutering en gedwongen duisternis gebruiken.

Eerlijk is eerlijk: de uitslag van gistermiddag had ik absoluut niet verwacht. Was mijn voorspelling bewaarheid, dan had hier twee zinnen eerder Nederlandse in plaats van Braziliaanse gestaan.

Dus tel ik mijn zegeningen en stort me in de waan van de dag. Op naar de kroeg. Nog minstens vier dagen feest. Hup Holland!

Posted: July 3, 2010 11:53 AM (258 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .