logo-bns-app.png« Wegenbelastingvrije auto's niet aan te slepen | Index | Bemoeiziekte »

August 05, 2010, by Léon Krijnen

De modernste snufjes van vroeger   

opasipod.jpg

Hedendaagse teenagers die dag en nacht een koptelefoon op hebben, kunnen het zich amper voorstellen, maar vroeger luisterden mensen heel anders naar muziek.

Niet op een iPod, maar via een buizenradio, die zichzelf minuten ruisend en piepend opwarmde eer er muziek uit kwam. Bijna iedereen gebruikt tegenwoordig dagelijks een televisie, een computer, een telefoon, een muziekspelers of een radio. Al dan niet in één apparaat gekoppeld. Maar waren die apparaten er altijd al en hoe zagen ze er vroeger uit?

Met een en dezelfde smartphone die in je borstzak past kan je tegenwoordig van alles. Je belt er je vrienden mee, en je luistert er mee naar de muziek die je met hetzelfde dingetje geruild of gekocht hebt. Je verstuurt er je e-mail mee, je bekijkt er het laatste journaal mee, of filmpjes die je vrienden op YouTube gezet hebben.

Hoe deed je opa dat allemaal vroeger? Hadden je vader en je moeder ook al een favoriet computerspelletje, en kon je tante al sms'en?
Het antwoord op al die vragen is te vinden op een knusse tentoonstelling in de Dubbelde Palmboom, een van de twee prachtige gebouwen waarin het Historisch Museum Rotterdam gehuisvest is.

Vijf apparaten staan centraal in de tentoonstelling Opa's iPod, tot en met 29 mei 2011. De radio, telefoon, televisie, muziekspeler en computer. Elk van deze iconen zijn in het Historisch Museum Rotterdam uitvergroot terug te vinden op de tentoonstelling.

Rondom de apparaten is er voor kinderen van alles te doen. Sein bijvoorbeeld je eigen morse, kom swingen in de 'stille-disco' of speel hele oude computerspelletjes. Ieder kind krijgt bij bezoek aan de tentoonstelling een gratis doe-boekje. Het is een educatieve op ontdekkingsreis langs de modernste snufjes van vroeger.

Het is een doe-tentoonstelling. Zo kun je er een nieuwsbericht voor de radio oplezen of zelf een hoorspel maken. Of proberen om een van de eerste loodzware mobiele telefoons op te tillen.

Wie nog nooit een plaatje gedraaid heeft, kan er een op de draaitafel leggen en de arm met de naald er voorzichtig op laten zakken. De allereerste personal computers staan er ook. Neem opa mee, want wie weet kan die nog in Basic programmeren, en iets moois tevoorschijn toveren via het RUN-commando.

De Dubbelde Palmboom ligt aan de Voorhaven in het historische Delfshaven. Net als het Schielandhuis in het centrum van Rotterdam is dit gebouw alleen al een bezoek waard. Een gerestaureerd pakhuis, pal naast de Pelgrimskerk, ijkpunt in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

Voor de deur van de Dubbelde Palmboom stapten de Pilgrim Fathers op 21 juli 1620 op de boot naar Engeland. Daar stapten ze in september in Southampton op het schip de Mayflower, richting Amerika.

Aanrader: na Opa's iPod een wandeling door de buurt.

Opa's iPod, t/m 29 mei 2011.

De Dubbelde Palmboom, Voorhaven 12, Rotterdam. Dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Op maandag dicht.

Posted: August 5, 2010 04:53 PM (475 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .