logo-bns-app.png« 'Een bittere teleurstelling' | Index | 'Roofvogels horen niet in een kooitje' »

August 10, 2010, by Léon Krijnen

‘Stel halen van valkenierscertificaat verplicht’   

woestijnbuizerd.jpg

Een woestijnbuizerd tijdens een roofvogelshow

Valkenier Sjobbe Voet uit Fijnaart verzorgt in het hele land demonstraties met zijn dertig roofvogels. De grootste is een Amerikaanse zeearend, net als zijn andere vogels stuk voor stuk gekweekt en volgens alle regels geringd en beschreven. Hij zegt zelf niet te kweken of te verhandelen.

Link: 'Roofvogels horen niet in een kooitje'

De kwalificatie van Brosens als vliegend circus laat hij voor diens rekening.

„Natuurlijk ben ik het daar niet mee eens. Ik ben er beroepsmatig mee bezig, naar eer en geweten. Al mijn vogels vertonen natuurlijk gedrag. Als ze weg zouden willen vliegen, dan kunnen ze dat, maar ze doen het niet.”

Voet zegt dat ook al zijn vogels voorzien zijn van een zender als ze vliegen. „Zodat we ze altijd terug kunnen vinden, mochten ze toch wegvliegen. We zullen er in dat geval alles aan doen om ze terug te halen.”

Hij zegt in zeven jaar nog nooit een vogel voorgoed te zijn kwijtgeraakt.

Volgens de valkenier zou het al heel veel schelen als iedereen die een roofvogel wil houden verplicht wordt om het valkenierscertificaat te halen.

„Dan ben je twee jaar bezig met hard studeren, stage lopen, praktijk doen, verslagen schrijven en examen doen. De meeste hobbyisten die een oehoe of een kerkuil willen kopen, schrik je daar wel mee af. Hopelijk is dan al een groot deel van het probleem opgelost, dan zie je niet meer van die mensen op een braderie staan met een uil of een oehoe, met als enige doel om kopers naar hun kraam te lokken.”

Posted: August 10, 2010 10:42 AM (260 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .