logo-bns-app.png« Wijn in New Zeeland goedkoper dan water | Index | ‘Voorzichtig, weet wat je in handen hebt . . .’ »

October 28, 2010, by Léon Krijnen

Chinezen controleren controle in Moerdijk   

chinezen-moerdijk.jpg
Inspecteur Carl Huijbregts van VROM geeft uitleg aan de delegatie uit China. Rechts politie woordvoerder Peter Jobse.

Hoog bezoek in Moerdijk: zeven vertegenwoordigers van de Chinese regering kwamen controleren hoe in Nederland het transportwezen wordt gecontroleerd.

Fotoalbum: Google/hpZs
Video: Google/aRzg

Tijdens een mega-controle opgezet door het ministerie van VROM, in samenwerking met marechausse, regionale en landelijke politiediensten, rijkswaterstaat en vreemdelingendienst.

Er werden enkele tientallen vrachtwagens door motorrijders en wagens van de KLPD van de A16 en A17 geplukt en naar een terrein van Rijkswaterstaat in Moerdijk gedirigeerd. Chauffeurs, voertuigen en lading werden aan een nauwgezet onderzoek onderworpen.

De technische staat van de wagens werd gecontroleerd, en een monster van de brandstof werd in een rijdend lab getest. De vrachtpapieren gingen onder een vergrootglas terwijl ieder voertuig door een levensgroot rijdend röntgen-apparaat werd gescand.

Vroeg in de morgen werden er al twee chauffeurs op een gepeperde prent getrakteerd omdat ze op de rode en goedkope agrarische diesel bleken te rijden. Een chauffeur moest zijn baas bellen omdat hij acht ton te veel aan oud ijzer aan boord bleek te hebben.

Op het Hollands Diep werden intussen schepen geënterd, om als daar aanleiding toe was, in de oude haven van Moerdijk verder gecontroleerd te worden.

De Chinezen kwamen kijken omdat er tegenwoordig veel oud papier en plastic naar China wordt vervoerd om daar gerecycled te worden. Volgens Carl Huijbregts van VROM waren zijn Chinese gasten zeer tevreden.

„Er gaat gemiddeld twee miljoen ton afval per jaar aan papier, plastic en metaal naar China om daar hergebruikt te worden. Dat lijkt misschien niet zoveel, maar we hebben het dan wel over 100.000 vrachtladingen per jaar. Zeventig procent daarvan is oud papier, de rest plastic en metaal. Ze willen natuurlijk geen verontreinigd materiaal, en daar eisen ze garanties voor. Ze hebben nu met eigen ogen kunnen zien hoe het transport en de controle erop in Nederland geregeld zijn. Tot en met het laden van de schepen in Rotterdam, Moerdijk en Delfzijl.”

In totaal werden er gisteren 41 vrachtwagens gecontroleerd, en vijf schepen op het Hollands Diep. Van een van de schepen klopte er iets niet aan de lading, terwijl er bij de vrachtwagens in 17 gevallen iets mankeerde. Veelal iets te hoog, te lang of te gladde banden. Bijna alle ladingen waren in orde. De bedrijven van de twee wagens die op rode diesel reden, worden nader doorgelicht door de belastingdienst en de douane.

Posted: October 28, 2010 09:49 AM (399 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .