logo-bns-app.png« Liberale kopstukken in Made | Index | Daar is-ie: de eerste krant zonder papier »

November 22, 2010, by Léon Krijnen

Protestkaravaan brengt bliksembezoek   

bjorn-van-der-doelen.jpg
Bjorn van der Doelen (rechts naast het drumstel) kijkt om en stemt zijn gitaar

Aankomen, uitpakken, spelen, inpakken en so snel mogelijk wegwezen. Sorry, geen tijd voor een toegift. Jammer dat Breda zaterdagmiddag aan de laatste mem van de Brabantstad Karavaan hing, waardoor verrekte gezellig was het allemaal wel.

Fotoalbum: Google/m9DZM

Net als in ruim 60 andere steden in Nederland werd voor de deur van het Chassé theater zaterdagmiddag luidkeels geprotesteerd tegen de voorgenomen bezuinigingen in de sector cultuur.

Door Brabant trok een karavaan met artiesten, kunstenaars en andere betrokkenen van oost naar west. 'Schreeuw mee voor het behoud van cultuur' was de boodschap van de organisatie. Via podia in Eindhoven, Helmond, Den Bosch en Tilburg arriveerde de karavaan met enige vertraging bij het Chassé theater in Breda voor een kort, maar krachtig en lawaaierig optreden.

Theatergroep De Stilte en saxofonist Frank van der Kooij warmden vanaf 16:00 uur op het voorplein de ongeveer driehonderd aanwezigen op. Nadat de Brabantstad karavaan was gearriveerd verzorgden leden van Het Brabants Orkest, saxofonist Bertus Borgers en Denvis and The Real Deal ieder een optreden van één nummertje. Vervolgens werden de spullen gehaast ingepakt en vertrok alles en iedereen spoorslags naar allerlei optredens die al maanden eerder contractueel waren vastgelegd.

Sport en cultuur zullen hier en daar best raakvlakken hebben. Maar de meeste cultuurliefhebbers komen nooit op een voetbalveld, terwijl de gemiddelde voetbalsupporter niet wekelijks een concert of toneelvoorstelling bezoekt. Dus viel de jongen met de blonde krullen en het modieuze sikje bijna niemand op amper op in het ene nummer dat hij lekker meescheurde op zijn leadgitaar.

Zaterdag speelde hij voor driehonderd cultuurbewakers. Plankenkoorts had-ie niet: ooit speelde hij op Old Trafford voor 65.000 toeschouders. Als middenvelder van PSV in de Champions League tegen Manchester United. Bjorn van der Doelen is inmiddels 34 en vader van drie zonen.

Dankzij zijn voetbalcarrière kan hij nu zonder zorgen op zijn tweede passie storten: muziek maken, gitaar spelen. Vrij naar Albert Hammond, in een willekeurige Free Electric Band. Maar ja, Van der Doelen heeft geen cent subsidie nodig, in tegenstelling tot nogal wat andere (klein) kunstenaars en muzikanten.

In het stief kwartier dat ze in Breda waren speelden, timmerden en schreeuwden ze hun zorgen en frustraties van zich af. Tussen de toeschouwers een bebaarde cultuurliefhebber met een spandoek dat het kort en krachtig samenvatte: 'Stop de rechtse beeldenstorm'.

Daarna zongen alle cultuurfans nog eenmaal het toepasselijk 'Shout', en schreeuwden zich bijkans nog eenmaal de longen uit hun lijf. Dat werd door de aanjagers op het podium beloond: 'Gefeliciteerd: 127 decibel! Breda heeft het hardst van allemaal geschreeuwd.'

Posted: November 22, 2010 04:50 PM (430 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .