logo-bns-app.png« 'Alles draait om participatie en integratie' | Index | Protestkaravaan brengt bliksembezoek »

November 22, 2010, by Léon Krijnen

Liberale kopstukken in Made   

proost-vvd.jpg
Proost! Van links naar rechts De Bredase VVD-wethouder Cees Meeuwis, fractievoorzitter Stef Blok, partijvoorzitter Mark Verheijen, erelid Hans Wiegel, Martijn Jonk, voorzitter van de JOVD en penningmeester Jelmer Hiemstra.

Drie liberale kopstukken bezochten zaterdagavond het JOVD-congres in Made: erevoorzitter Hans Wiegel, fractievoorzitter Stef Blok en partijvoorzitter Mark Verheijen. Naast dat supertrio gaf het afgelopen weekeinde nog een aantal VVD prominenten acte de présence op het congres van de jonge liberalen in de zalen van De Korenbeurs.

Fotoalbum: Google/Av45L

Er werd ook gediscussierd met vertegenwoordigers van andere partijen, zoals Frans Timmermans, Ed van Thijn en Max van Wezel.
De aankomende liberalen uit heel Nederland kozen ook een nieuw landelijk bestuur van de jongerenvereniging van de VVD. Gezien het niveau van de sprekers en debaters zullen er de komende jaren ongetwijfeld verschillende doorbreken in de volwassen VVD.

Van Hans Wiegel en Stef Blok kunnen ze nog het een en ander leren. Wie daarna fractievoorzitter Stef Blok horde spreken zal zich afgevraagd hebben waarom de man vier weken geleden tot 'Grootste Zwetser van Nederland' is uitgeroepen. Door de Nationale Jargonbrigade van de National Jeugdraad (NJR), die aan Emile Roemer van de SP de Klare Taalprijs uitreikte vanwege zijn helder taalgebruik.

Op jargon kon Blok in Made niet betrapt worden, en al helemaal niet van VVD-beleid afwijkende uitspraken. Zijn betoog, uit de losse pols, was een mini-regeringsverklaring, waarin de bekende standpunten van de VVD kort samengevat werden. Hij eindigde met een verzoek aan de aanstormende JOVD'ers: "Blijf met ons in debat gaan. Hou ons scherp, blijf ons prikkelen. Dat dient ons aller doel: dat we alles doen vanuit de overtuiging om ons land beter te maken."

Erevoorzitter Hans Wiegel opende met een luchtige terugblik op zijn carrière. "Ik begrijp dat u zich dat moelijk voor kan stellen, dames en heren. Maar dat was toch echt vijftig jaar geleden, begin jaren zestig van de vorige eeuw." Wiegel memoreerde aan professor Korthals Altes, bij wie hij in Den Haag regelmatig met zijn medebestuursleden van de JOVD op bezoek ging. "Die wilde altijd horen dat we met de trein uit Amsterdam waren gekomen als we bij hem een borrel of een biertje dronken. Daarom parkeerden we de Lelijke Eend maar om de hoek, zodat hij zich geen zorgen hoefde te maken."

Wiegel ziet tot zijn tevredenheid een rechtse renaissance. "Vroeger moest alles progressief zijn. Je kon nog beter van brandstichting beschuldigd worden dan van conservatisme. Maar het Nederlandse volk is weer een beetje terug, men zoek naar zekerheid en stevige teksten."

Hans Wiegel waarschuwde zijn partijegnoten, jong en oud, voor zelfgenoegzaamheid. "De VVD is nu de grootste partij, maar let wel: wel de kleinste grootste partij ooit."

Wat het verschil is tussen een politicus van vroeger en een van nu? "Niets", aldus Wiegel, "er is geen verschil. Je moet staan waar je voor staat, je draagt je standputen duidelijk uit, met respect voor ander. En als je gedonder in de tent hebt, dan zorg je dat het in de tent blijft."
Dat lukte prima zaterdag in Made. Wat er tijdens het vragenuurtje aan Blok en Wiegel ook gevraagd werd over Wilders of WAO, de antworoden waren helder en eensgezind, conform de standpunten. Geen gedonder in de tent.

Het Bredase VVD raadslid Thierry Aartsen was een van de bestuursleden van de JOVD die zaterdagavond afscheid namen. "Het was een beetje veel, met mijn studie, en een dag werk per week in de zaak van mijn vader. Ik kan me nu beter op het raaslidschap in Breda richten."

Posted: November 22, 2010 04:40 PM (578 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .