logo-bns-app.png« Protestkaravaan brengt bliksembezoek | Index | Styrosun: 'meer masten niet nodig' »

November 22, 2010, by Léon Krijnen

Daar is-ie: de eerste krant zonder papier   

ipad.jpg

Lang gewacht, stil gezwegen: vanaf begin volgend jaar verschijnt de eerste echte krant waar helemaal geen papier meer aan te pas komt. The Daily zal vanaf januari vanuit New York alleen maar gepubliceerd worden voor de iPad en een aantal andere nieuwe tablets.

Google News: The Daily Murdoch

Gisteren maakte Rupert Murdoch, eigenaar van News Corporation bekend dat hij 30 miljoen dollar investeert in The Daily. Aan het karwei wordt met honderd werknemers begonnen, de meesten verslaggevers.

Onder de journalisten die gecontracteerd zijn, bevinden zich enkele zwaargewichten. Zoals de muziek-recensent van de New Yorker, Sasha Frere-Jones, televisie-producer Steve Alperin en Richard Johnson. De laatste is in New York wereldberoemd vanwege zijn 'Page Six', de roddelrubriek van de New York Post.

Volgens Murdoch zal The Daily af en toe materiaal hergebruiken van andere onderdelen van News Corporation, zoals video van Fox Sports. Het leeuwendeel van de content van The Daily zal echter geproduceerd moeten worden door de nieuwe redactie.

Murdoch stond tot nog maar amper een jaar geleden bekend als een uitgever die niet veel moest hebben van kranten op internet. Maar in 2010 heeft de bijna tachtig-jarige in Australië geboren miljardair kennelijk het licht gezien.

De ommekeer is gekomen met de iPad en de andere tablets. Met die apparaten kunnen uitgevers wel geld verdienen, omdat de gebruikers massaal bereid blijken te zijn om voor de apps, en daarmee voor een abonnement, iets te betalen. Niet veel: The Daily gaat naar verwachting 99 cent per week kosten, of 4,25 dollar per maand.

Bovendien maakt de applicatie die Murdoch op de iPad uit gaat geven onderdeel uit van een digitale ruilhandel met Apple. De shows van Fox TV worden door Apple voor 99 cent per stuk in iTunes aangeboden.

Murdoch hoopt dat binnen vijf jaar vijf een half miljoen mensen de app van The Daily kopen. Dat lijkt een optimistische inschatting, omdat het daarbij om vijf procent van het totale aantal iPads zou gaan. Maar analisten verwachten dat de er binnen vijf jaar waarschijnlijk 100 miljoen iPads in omloop zijn, zodat The Daily zijn doel wel eens sneller zou kunnen bereiken.

Posted: November 22, 2010 09:09 PM (348 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .