logo-bns-app.png« Facebook, Google + of Twitter? | Index | Hof van Holland, een thuis voor velen »

July 26, 2011, by Léon Krijnen

Stormloop op ontbijtbuffet   

ikea-03.jpg

Het ontbijt buiten de deur is hot. Steeds meer ondernemers bieden Koplopers: Hema en Ikea. Pistoletje, plakje kaas, croissantje met jam, gekookt eitje, kuipje dieetmargarine, koffie naar keuze. Voor dat ontbijtje tikt de vriendelijke cassière bij Ikea een euro af. Daar kan je zelf amper een croissant voor uit je eigen oven halen.

Article in PDF

Bij de Zweedse multinational staan de vaste klanten daarom al om kwart voor negen met de neus tegen de draaideur. Niet omdat ze bang zijn dat de eieren of de croissants snel op zijn, maar vanwege landjepik.

Ze haasten zich met zijn tweeën, drieën of vieren de roltrap op, waarna er eentje op de privé-stamtafel duikt en die bewaakt als een Duitser zijn kuil op het strand. De rest schuift op een holletje aan bij de twee buffetten.

Binnen een half uur zijn de enkele honderden zitplaatsen vrijwel allemaal bezet. Bij de Hema staan een dag eerder om 09.00 uur geen hongerlijders tuk op een koopje voor de deur. Maar als we een soortgelijk assortimentje als van de Zweedse koks achterover geslagen hebben, schuift ook daar een rijtje ontbijters aan.

Een muntstuk van één euro routineus op het dienblad gedeponeerd. In Breda is de Hema niet in de buurt van een hogeschool of universiteit gevestigd. In Leiden en Delft wel: daar is de Hema iedere morgen een mensa, bomvol studenten. Waarvan er velen twee maal ontbijt de man scoren.

Onverslaanbaar: een dubbel ontbijt voor de prijs van één biertje.

Wie een Makro-pasje heeft kan daar op zondagmorgen terecht. Twee keer zo duur als bij Hema en Ikea, maar wel met een stuk fruit en vruchtensap.

Alle aanbieders hopen dat het in Nederland dezelfde kant uitgaat als in de Verenigde Staten. Daar werd het ontbijt buiten de deur een jaar of twintig jaar geleden door de fastfoodketens in de markt gezet. Met fenomenaal succes: de omzet van ruim zes miljard dollar in 1996 is anno 2011 vertienvoudigd en zal volgens de prognoses binnen drie jaar naar 83 miljard euro stijgen.

Ook in Nederland een veelbelovende groeimarkt.

Ikea, Hema en Makro worden gevolgd door benzinepompen, meubelzaken, warenhuizen, doe het zelfzaken en tuincentra, waar ontbijt geserveerd wordt. De gemiddelde leeftijd bij Ikea lijkt de pensioenleeftijd niet ver te ontlopen.

Ook veel Belgische auto’s in de parkeerplaatsen, maar ook nog wat ouders of grootouders met kinderen of kleinkinderen.

Zoals opa en oma Rennen uit Rijsbergen met de tweeling Cas en Maud.

Zij zijn geregelde klanten, maar ze zijn blij verrast als ze horen dat de Hema tegenwoordig ook mee doet met de ontbijtrage.

„Echt waar?”, zegt meneer Rennen, „dat wisten we niet. Nou, dan gaan we daar volgende week met zijn allen lekker ontbijten.”

ikea-02.jpg

Posted: July 26, 2011 10:21 AM (446 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .