logo-bns-app.png« Stormloop op ontbijtbuffet | Index | Chaam even middelpunt van de Benelux »

July 26, 2011, by Léon Krijnen

Hof van Holland, een thuis voor velen   

hvh.jpg

In Het Hof van Holland in Etten-Leur barst het van de verenigingen. Liefst 25 hebben hun thuisbasis in de karakteristieke herberg, al vier generaties uitgebaat door de familie Roeloffs. Van alles wat. Skiclub, vis- en vogelverenigingen, rikken en andere kaartspelen, vier avonden met verschillende biljartverenigingen, heemkunde, schieten, stijldansen, muziek van blazen en drummen tot zingen en rock-'n-roll, darten, fietsclub, oldtimer bromfietsclub, motorclub, modelvliegtuigen. Met soms illustere namen, zoals de Joekels, Muzirabel, de Hutseklutsers, de Revierders, Speedy Gonzales en Steeds Groter.

Pagina krant in PDF.

In ieder echt café zitten een paar vaste klanten zwijgend na te denken over het leven, zuigend aan een sjekkie, starend in een glas. Ze horen bij de bar als de krukken, vastgeroest aan het interieur. Sommige kasteleins koesteren hen. Andere zouden hen liever met een enkeltje naar de Zuidpool sturen. Een goede kastelein zal nooit tegen klanten over klanten klagen. Niet verstandig, nooit doen.

Wim Roeloffs is om meer redenen een goeie kastelein. Over zijn klanten weet hij geen kwaad woord te verzinnen. Een substantieel gedeelte van zijn cliënteel wordt gevormd door mensen die in het aanpalende Hooghuys verblijven. Het Hof van Holland staat pal voor de poort van die psychiatrische inrichting in Etten-Leur. "Vroeger stond er een hek omheen", aldus Roeloffs, "maar tegenwoordig is het een open instelling en veel van de mensen die er wonen, heb ik dagelijks over de vloer."

Een aparte aanpak krijgen ze niet. Dat is volgens Wim ook helemaal niet nodig. Hij blijft ze consequent mensen noemen en geen patiënten. "Nooit geen gedonder, ook al denkt men op De Leur wel eens dat ik een sociaal werker ben. De mensen van Het Hooghuys zijn ook maar gewoon mensen, net zoals u en ik. Het enige verschil is dat ze in hun leven meer problemen of ellende gehad hebben.

Die mensen komen rustig wat drinken hier. Omdat ze niet al te veel te verteren hebben, verkopen we ook sigaretjes per stuk. Ach, soms moet ik wel eens ingrijpen. Want als het genoeg is, dan is het ook echt genoeg. Dan zet ik iemand buiten, maakt me niet uit wie of wat. Kan ook een Leurenaar zijn."

Het Hof van Holland is zeven dagen per week vanaf 10.00 uur open. Dat is nodig ook, want het pand barst uit zijn voegen van de verenigingen die er huizen. Vijfentwintig volgens de laatste telling, van alles wat. Skiclub, vis- en vogelverenigingen, rikken en andere kaartspelen, vier avonden met verschillende biljartverenigingen, heemkunde, schieten, stijldansen, muziek van blazen en drummen tot zingen en rock-'n-roll, darten, fietsclub, oldtimer bromfietsclub, motorclub, modelvliegtuigen. Met soms illustere namen, zoals de Joekels, Muzirabel, de Hutseklutsers, de Revierders, Speedy Gonzales en Steeds Groter.

Wim en Els weten ieder jaar weer een min of meer passend schema in elkaar te toveren. Zodat het café zelf, de grote en de kleinere zaaltjes, en nog wat kamertjes en hokken waarin vergaderd kan worden, weer 365 dagen van 10.00 uur tot na middernacht met het een of het ander gevuld zijn. Een beetje tolerantie is een vereiste, want terwijl in de ene zaal de pannen van het dak getoeterd en getrommeld worden, hanteren een of twee deuren verderop de biljarters de keu, de schutters het luchtgeweer, de darters de darts.

"Die moeten daar dus wel een beetje tegen kunnen", lacht Roeloffs. "Maar ook daar hebben we nooit problemen mee."

Dat komt ook, zo verzekert vaste klant Nicole, omdat Wim en Els Roeloffs vrijheid, gelijkheid en broederschap hoog in het vaandel hebben staan. Gelijke moniken, gelijke kappen: "Of je er 100 euro, 10 of 1 euro uitgeeft, dat maakt Els en Wim helemaal niks uit. Iedereen wordt als een volwaardige klant behandeld. Alleen al daarom verdienen ze het om door Op Café bezocht te worden."

Niemand betaalt huur. "Zo hebben we het altijd gedaan. We draaien op de omzet." De plannen om een en ander qua isolatie en aanzien te verbeteren, staan tijdelijk op een wat lager pitje. "De crisis. Banken staan op dit moment niet te springen om in de horeca te investeren."

Haast heeft hij niet. Geheel in de geest van de geschiedenis van Het Hof van Holland. Wim en Els wonen boven de zaak. Wim is in het Hof geboren en getogen, net als zijn vader en zijn grootvader. Zijn overgrootvader, timmerman afkomstig uit Nieuwerhoorn, trouwde in Leur, en kocht het pand in 1890. Zeven jaar later werd de timmerman herbergier, een stiel die de volgende drie generaties van vader op zoon overgedragen zou worden. Een jaar of honderdtwintig later kan de zoveelste renovatie, aan- of uitbouw nog wel een jaartje uitstel hebben.

Andere zaken gaan voor. Wim klapt zijn laptop open. De administratie van de Tour de France-loterij moet nog even afgewerkt worden. "Die heeft 1000 euro opgebracht voor Scouting Tarcicius hier. Mooi toch?"

Het Hof van Holland (Café zaal Roeloffs)
Adres: Adriaan van Bergenplein 41 4871 CD Etten-Leur
Telefoon: 076-5012335
Website: cafe-zaal-roeloffs.nl
E-mail: [email protected]
Openingstijden: Van maandag tot en met zondag vanaf 10.00 uur geopend.

Posted: July 26, 2011 11:12 AM (823 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .