logo-bns-app.png« Hof van Holland, een thuis voor velen | Index | De (N)acht »

July 27, 2011, by Léon Krijnen

Chaam even middelpunt van de Benelux   

acht-van-chaam.jpg

Geografen zijn het er nog niet over eens, maar wat maakt het uit: gisteravond was Chaam even het centrum van de Benelux. Vooruit: van de wereld. Tenminste, volgens meubelverkoper, lijvige levensgenieter en kunstenaar Berry Martens en burgemeester Nuijtens.

Fotoalbum: Acht van Chaam 2011

PDF: links, en rechts.

En wie waren Fränk Schleck, Marianne Vos en Peter Winnen om daar aan te twijfelen? Schleck keek wel even moeilijk toen hem gevraagd werd of hij besefte dat hij met zijn peperdure poten midden in het middelpunt van de Benelux stond. Maar de nummer drie van de Tour de France 2011, de winnaar op Alpe d’ Huez dertig jaar geleden (Peter Winnen) en de winnares van de Giro d’Italia (Marianne Vos) van dit jaar zijn wel gewend om in dit soort situaties op te zitten, breed te lachen en pootjes en handtekeningen te geven aan iedereen die er om vraagt.

Dus speelden ze het spelletje gezellig mee en onthulden ze drie vrolijk gekleurde mannekes op de rotonde voor huize Martens. Martens ontwierp op verzoek van de gemeente een kunstwerk dat het middelpunt van de Benelux markeert. Dat ook Moergestel claimt het middelpunt te zijn kon gisteren de pret niet drukken.

De oudste van de Schleckbroertjes - zijn jongere evenbeeld zonder contract zal vanuit een van de volgwagens lachend toegekeken hebben - is begenadigd met een meer dan gezonde dosis relativeringsvermogen. Dus niet te beroerd om voor de fotograaf zijn mini spierballen even te spannen. Maar die heb je dan ook niet nodig om op de Galibier te winnen, dat doe je met je overigens net zo broodmagere spillebenen.

Het maakt niks uit, want of de Acht nou in het centrum van de Benelux ligt, of ergens op de Noordpool, de Acht zal nooit verloren gaan. De Acht is een van de zeldzame overlevers van een uitstervend soort.

Vroeger had ieder gat, zelfs iedere wijk van een Zeeuwse, Brabantse of Limburgse stad een profronde of wat daar voor door moest gaan. Anno 2011 heb je Stiphout, Boxmeer, Made, Roosendaal, hier en daar nog een omnium of een tijdrit, en vergeef me als ik er nog een vergeet.

Maar daar is de Acht, een zegen voor alle burgemeesters van Chaam, in heden en verleden. Geen hond in Nederland weet waar de gemeente Alphen-Chaam ligt, maar waar ter wereld burgemeester Nuijten terecht mag komen, hij hoeft maar hardop tot 8 te tellen, en hij heeft een mooie avond.

Chaam is de Acht, maar de Acht is ook de nawee van de Nacht, met een hoofdletter. Het elftal pubers dat op de Baarleseweg op een versleten bankstel en een stel krakende keukenstoelen in de volle zon met de voeten op lege kratten Jupiler de dag door probeert te komen, heeft een zware Nacht van Chaam achter de rug.

De stemming is de hele Nacht stijgend geweest, maar de Nacht begint nu zijn tol te eisen. De oogjes beginnen dicht te vallen, maar gaan nog een keer open, als een paar meiden op racefietsen richting start peddelen.

Waar zangeres Glennis Grace de dames weg zal gaan schieten. De teksten, à capella uit de schorre kelen, zijn hier niet voor herhaling vatbaar, maar vooruit, zelfs de dames op de racefietsen kunnen er om lachen.

Het hoort bij De Acht, gisteren het centrum van de Benelux.

En de wereld.

Posted: July 27, 2011 01:59 PM (545 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .