logo-bns-app.png« Chaam even middelpunt van de Benelux | Index | Adobe dient Flash nu zelf de nekslag toe »

August 01, 2011, by Léon Krijnen

De (N)acht   

nachtenacht.jpg

Voor het eerst deze eeuw naar Acht van Chaam geweest. Mooie herinneringen laaiden op, aan prachtige Nachten en Achten in de jaren tachtig en negentig. En die nacht waarin een paar dronken hufters het dak van mijn Kevertje in elkaar dansten.

Klik: Fotoalbum

Eigen schuld, had ik de fiets maar moeten pakken. Ouder en wijzer teruggekeerd, heb ik maar eens een rondje gelopen langs het hele parkoers.

In een uurtje of twee, het parkoers is weer een echt achtje, net als vroeger. Minder doe-het-zelf horeca, maar heel veel oude bekenden, en nog steeds dezelfde daverende gezelligheid.

Ik was Chaam kwijt, maar ik heb haar weer teruggevonden. Bij de bushalte op de Bredaseweg zit een man op de grond en steekt zijn duim op.

Hij stelt zich lachend voor als een dronken Pool en moet naar het station in Breda. Bert Pilaszek heeft een gezellige slok op met zijn maten, maar is afgehaakt vanwege de pijn aan zijn scheenbenen.

Naweeën van de Vierdaagse die hij een week eerder uitgelopen heeft. Bert heeft ooit twee wedstrijden in het eerste van NAC gespeeld.

Als we de tank aan het Wilhelminapark in Breda passeren, zegt hij met tranen in zijn ogen dat zijn vader dat ding bestuurd heeft bij de bevrijding van de stad.

Naar Breda komt hij niet meer terug. Bert heeft carrière gemaakt in de catering in Noordwijk, doet daar aan kuipzwammen met carnaval, regelt er dingen voor de kinderboerderij, handbal en golf, leeft er zijn leven.

Maar naar Chaam keert hij terug zolang hij leeft, met of zonder de Vierdaagse in de benen. Volgend jaar ga ik ook weer, op de fiets.

Posted: August 1, 2011 10:09 AM (270 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .