logo-bns-app.png« De man achter alle ontwerpen van Apple | Index | Roodharigen »

September 02, 2011, by Léon Krijnen

Waf! Handen af van ons bad! Woef!   

zwembad-moerdijk.jpg

Het zal zaterdag tijdens de feestelijke ontvangst van Jak Klijs als kersverse burgervader van de gemeente Moerdijk niet meteen met een hoop kabaal op zijn bordje gesmeten worden. Nou lijkt het ook niet de grootste uitdaging van de opvolger vanWim Denie en interim- puinruimer Jan Mans te worden. U weet wel, Chemie Pack, het dossier dat de komende jaren nog wel eens voor de nodige hoofdpijn bij diverse bestuurders zou kunnen zorgen.

Maar terwijl onder dat dossier hoe dan ook ooit een dikke streep gezet zal worden, is er ook nog zoiets als de bezuinigingen waar iedere gemeente in Nederland en iedere burgemeester mee te maken heeft. In Moerdijk moet 1.6 miljoen euro bezuinigd worden, en daarom zullen alle deelgemeenten hoe dan ook een veer moeten laten.

Dat begrepen de volwassenen onder de ongeveer tweehonderd demonstranten die woensdagmiddag naar het gemeentelijk zwembad Het Buitendiep aan de Grintweg getogen waren ook nog wel.

Maar de boodschap die ze door middel van een symbolische ketting rondom het ondiepe en het diepe verkondigen, was desondanks klip en klaar: „Heren bestuurders, u haalt het geld maar ergens anders vandaan. Dit zwembad moeten open blijven.”

Voorzitter Sietse Maat van de Stadsraad Hart voorWillemstad riep de aanwezigen door een roeptoeter op om het zaterdag hoe dan ook feestelijk en vriendelijk te houden. „De nieuwe burgemeester kan er nou eenmaal niets aan doen, hij heeft de zwembadproblematiek ook maar geërfd.We gaan hem op zijn eerste dag niet meteen lastig vallen met allerlei politieke problemen. Daarom gaan we als duidelijk signaal alle opgehaalde handtekeningen aanbieden aan de fractievoorzitters van de politieke partijen.”

In de de gemeente Moerdijk liggen vier zwembaden. Twee buitenbaden inWillemstad en Zevenbergen, twee binnenbaden in Klundert en Fijnaart. De vier zwembaden worden geëxploiteerd door Sportplaza. Al ruim een jaar geleden stelde het college voor om 500.000 euro te bezuinigen op die gemeentelijke organisatie. Twee weken geleden stelde voorzitter Chris Verschuuren van de Socialistische Partij voor om dan maar de twee buitenbaden - De Bosselaar in Zevenbergen en Het Buitendiep inWillemstad - te sluiten.

„Dat is ons veel te kort door de bocht’, zegt Maat, „we begrijpen ook wel dat er bezuinigd moet worden, maar dan moet je niet meteen gaan roepen dat die zwembaden dichtgegooid moeten worden.”

Maat en actievoerder Pauline Joosten vinden dat er eerst eens gekeken moet worden naar alternatieven. „Zoals het inzetten van vrijwilligers. Als je die in de exploitatie laat participeren gaat het kostenplaatje er misschien heel anders uit zien.”

Ze wijzen er op dat Willemstad een toeristische melkkoe voor de gemeente Moerdijk is. „Willemstad wordt in heel Nederland als een pracht van een toeristenplaatsje in de markt gezet en aangeprezen. Dat is het ook, maar op het gemeentehuis in Zevenbergen vergeten ze kennelijk dat er ook nog mensen wonen. En die mensen willen nu maar één ding: dat ons zwembad open blijft.”

Als Joosten de aanwezigen geïnstrueerd heeft wordt de menselijke ketting zonder ongelukken of natte pakken geformeerd.Waarna alle beschermers van de natte goegemeente hun boodschap nog maar eens luid en duidelijk scanderen: ‘Handen af! Van ons bad!’

Met een ongewisse toekomst was het gisteren in ieder geval de laatste woensdagmiddag van het seizoen seizoen. Zondag staat er nog een leuk festijn op het programma: de Dog Plons.

Aan het eind van de laatste dag van het seizoen is het bad voor de viervoeters vanWillemstad, die dan samen met hun baasjes baantjes mogen trekken.

Gisteren was er al een blonde Labrador die met handen en voeten van de rand van het bad weggehouden moest worden.

Die blafte vrolijk mee: ‘Waf! Poten af van ons bad! Woef!’

Posted: September 2, 2011 10:40 AM (593 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .