logo-bns-app.png« Moskes: de grens dwars door het café | Index | Zaal 'nog nooit zo netjes achtergelaten' »

September 23, 2011, by Léon Krijnen

Eerste exemplaar 'De Vuile Bom' voor Marco Kroon   

vuile-bom.jpg

Aad van den Heuvel overhandigde donderdagavond op de KMA in Breda het eerste exemplaar van zijn nieuwe thriller De Vuile Bom aan Marco Kroon.

Aad van den Heuvel (1935) is 35 jaar ouder dan Marco Kroon (1970). De eerste is een gelouterd verslaggever en anchorman, een lange carrière achter zich.

De ander de tot nog toe meest besproken Nederlandse militair van deze eeuw. Kroon heeft weer een nieuwe carrière voor zich na een periode waarin Van den Heuvel zich af en toe geschaamd heeft voor zijn vak, en sommige collega’s.

Allemaal geweest.

Kapitein Kroon blijft in het leger en zit in een sollicitatieprocedure als compagniecommandant. Van zijn kroeg in Den Bosch neemt hij over een goede maand definitief afscheid en in de horeca zien ze hem nooit meer terug: „Dat is niets voor mij.”

Volgens Van den Heuvel heeft Kroon geen model gestaan voor de hoofdpersoon, al zijn de acties in de eerste hoofdstukken volgens Kroon wel levensecht. Hij heeft het boek afgelopen maandag en dinsdag in twee lange rukken uitgelezen. „Terwijl ik toch geen lezer ben. Het heeft me gegrepen. Heel spannend. De eerste hoofdstukken zouden echt gebeurd kunnen zijn. Daarna wordt het een beetje James Bond. De hoofdpersoon voert nogal wat individuele acties uit en dat is nou juist niet wat je in een oorlogssituatie doet. Dan ben je altijd op je maten aangewezen en doe je alles samen.”

Aad van den Heuvel is niet alleen geïnteresseerd in heldendom, maar ook op de manier waarop sommige mensen daarop reageren. Zelf is hij meerdere malen in oorlogsgebieden geweest. Daar heeft hij geleerd „dat ik geen held ben”.

Hij noemt een paar voorbeelden op die hem tijdens het proces- Kroon geïrriteerd hebben. „Een verslaggever van Nieuwsuur die aan de officier van justitie vraagt waar het mis gegaan is met de carrière van Kroon. Het commentaar in een krant dat zijn reputatie beschadigd is.”

Zou hij Marco Kroon ook uitgenodigd hebben als het tot een veroordeling gekomen zou zijn? „Dat weet ik niet, maar dat maakte nu niet meer uit.”

Is Marco Kroon vereerd met deze rehabilitatie, na de vrijspraak en de uitnodiging van generaal Petraeus om naar Washington te komen? „Natuurlijk.”

Een held wil hij niet genoemd worden. „Dat is iedereen die naar Afghanistan geweest is. Dat kun je niet in je eentje worden.”

Uitgeverij De Geus: De vuile bom
Google: ISBN 9789044518375
Uitgeverij: De Geus
416 pagina's

Crimezone: De Vuile Bom
Crimezone: Aad van den Heuvel
Wikipedia: Aad van den Heuvel
Wikipedia: Marco Kroon

Posted: September 23, 2011 09:40 AM (414 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .