logo-bns-app.png« De Berlijnse Speakermuur | Index | Puur gelul »

November 04, 2011, by Léon Krijnen

In Café Stroop blijft iedereen plakken   

stroop.jpg

Er zijn cafés die van overgrootvader op opa op vader op zoon over gaan. Waar de volgende generatie staat te trappelen om de tap over te nemen. Er zijn ook cafés die van niks tot een goedlopende tent omgetoverd zijn door een starter. Lukt meestal alleen maar als de natte starter gepokt en gemazeld is als glazenophaler en -spoeler, tapper, kok, biechtvader, deurwaarder en uitsmijter.

In een café waar hij alles al een keer meegemaakt heeft. Een duizendpoot die weet bij wie hij juist wel en bij wie hij helemaal niet een van die rollen moet spelen. Nog steeds geen garantie voor een goed café, maar het scheelt een flinke slok op een borrel.

Vincent van den Broek is gelouterd als barkeeper in De Bruine Pij, horecamonument aan de voet van Bredaas mooiste monument, de Grote Kerk. Toen hij de onweerstaanbare drang kreeg om zelf te beginnen, kocht hij een geval in Bosschenhoofd, aan de weg naar Oudenbosch. Een verschaalde gelegenheid in een verwaarloosd pand, dat al twee jaar leeg stond. Zoals je ze in België ziet, aan een provinciale baan. Een kaal kot, met TL-buizen aan het plafond, sanseveria's voor de ramen, gebarsten formica op de bar, een kale krakende vloer.

Dat was in 2002. Negen jaar later is Café Stroop zes dagen per week een levendige bedoening waar van alles te doen is. Samen met Conny Bierman en vier fulltimers bedient hij de drinkers en eters, en zorgt dat alles klaar staat voor de clubs en verenigingen die als vliegen aan Stroop zijn blijven plakken.

Aan acquisitie heeft hij niet gedaan. "Als je zorgt dat je klanten zich welkom voelen, dan gaat dat vanzelf. Als het gezellig is, doet mond-tot-mondreclame de rest."

De Bruine Pij, waar hij warme herinneringen aan bewaart, is altijd bezocht door bikers. Al was het maar omdat de Harley's er zo mooi op de kasseien van het Kerkpleintje passen. Dat motorclub Stroperij Café Stroop als thuishonk gekozen heeft is dus niet zo gek. Ook al verkiest Vincent zelf vier aangedreven wielen, in zijn klassieke, beetje gebutste groene Landrover.

Er is veel meer te doen. Fotocollectief WAT heeft er een eigen muur met prachtige afdrukken. Een doorlopende expositie die iedere twee maanden ververst wordt. Op dit moment foto's van vlooienmarkten in Brussel en Lokeren, en over Syrië. Ook te bezichtigen op de keurig verzorgde website. Aan die door AAP Design verzorgde website doet Vincent zelf niks, maar hij weet wel dat hij ook social media meer moet gaan gebruiken. "Dat zegt Horeca Nederland. We moeten allemaal Facebook en Twitter meer gaan gebruiken."

Digitaal communicerend of aan de bar, naast Motortoerclub Stroperij en Fotocollectief WAT gebruikt Kookclub BKB de keuken en Biljartvereniging Stroop het groene laken. Het Bosschenhoofds biergilde maakt zijn naam waar aan de enorme stamtafel, de ondernemersvereniging vergadert in de gelagkamer. Als we dinsdagmiddag op bezoek zijn is de vouwwand dwars door het midden van het café gesloten. Erachter klinkt opgewekt geschetter en getoeter van de bigband 'No Guts, No Glory', die druk aan het reperteren is voor het Nieuwjaarsconcert op 22 januari 2012.

In veel cafés past een popbandje van vier man maar amper op het podium, of wat daarvoor door moet gaan. Een plaat multiplex op het biljart, de drummer op een pallet op een stapel bierkratten, bukkend voor de bassist. Niet in Café Stroop. Tegen de noordwand prijkt een professioneel podium. Een band van vijftien man, met twee drumstellen, een vleugel, twee piano's, een cello en een complete blazerssectie, past er met gemak op.

Dat podium is het fundament van het belangrijkste element van Café Stroop: de muziek. Tientallen optredens per jaar, van alles wat. Iers, jazz, rock, pop, blues, coverbandjes. Ze zijn allemaal gek op dat geweldige podium, spelen allemaal graag in Stroop, een café vol muziek en muziekliefhebbers.

Duivels dilemma voor Vincent van den Broek: geluidsoverlast. Gedonder met de gemeente na klachten van onwonenden. Met als gevolg gesprekken, geluidsmetingen, waarschuwingen en dreiging tot sluiting van terras of café.

Vincent baalt er nog meer van dat hij af en toe die overlast veroorzaakt, dan van de klachten. Hij wijst op het driedubbele glas in alle sponningen, de dikke met leer verzwaarde velours gordijnen die als deursluis fungeren en de twee uit de kluiten gewassen airco-installaties aan het plafond.

"Ik doe er echt alles aan om het geluid binnen te houden. Dat lukt ook. Het ene probleem is dat in een café nou eenmaal de deur af en toe open moet, het andere dat mensen binnen niet meer mogen roken. De meeste klachten hebben betrekking op geluidsoverlast die buiten wordt veroorzaakt. Daar kan ik niet zoveel aan doen, maar ik blijf het wel proberen."

Adres: Pastoor van Breugelstraat 23 4744

RA Bosschenhoofd

Telefoon: 0165 - 31 67 93

Website: www.cafestroop.nl

E-mail: [email protected]

Openingstijden: Maandag gesloten, dinsdag tot en met zondag vanaf 12:00 geopend.

Posted: November 4, 2011 09:53 PM (801 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .