logo-bns-app.png« Op Samoa | Index | Snor je gestolen camera weer op »

December 31, 2011, by Léon Krijnen

De restauratie van Dorus ligt op schema   

BlueDorus.jpg


Klik op de slideshow voor de grote foto's

Donderdag naar Doesburg geweest, om Dorus met Jelle na te lopen. Is het geworden wat ik er vorig jaar van verwacht had? Nou en of! Die Tsjechen hebben perfect werk afgeleverd.

Zal wel weer even wennen zijn om er over een maand of drie de straat weer op gaat, als alles aan het wagentje nog steriel is. Tot de eerste kras rij je als op eieren, daarna ga je hem weer als een gewone auto rijden.

Paar hele kleine dingetjes; achterbumpertje een paar millimeter uit het lood, wordt gesteld. Een een van de bouten waarmee de koets op de vloer staat bleek bij het natrekken dol.

Een lullig foutje, als gevolg van miscommunicatie: de vloer van de laadbak is keurig vastgepopt op het frame. Dat was niet de bedoeling want zo kan de motor weliswaar van onder benaderd worden, maar dat is alleen maar handig als je een brug hebt.

Niet handig als je met panne komt te staan en bovendien kan de ontsteking en de carburatie zo nooit bijgesteld worden. Die vloer moet weer naar achteren kunnen schuiven, zoals het geval was. Komt goed, met zes helicoils op de plaats van de popnagels en daarin zes roestvrij stalen bouten.

Het 1600 blok ziet er weer als herboren uit. Koeltunnel en aanverwant plaatwerk is gestraald en zwart gepoedercoat. De verwarming heb ik laten vervallen, want Dorus is een zomerwagen. Bijkomende voordelen: geen gaten meer achterin de cabine die kunnen gaan lekken. Geen kachelpotten meer aan weerskanten van het blok. Was geen gezicht en scheelt een kilo of tien aan weerskanten.

Geen idee waarom we ooit de originele carburateur door een Stromberg uit een Volvo Amazone vervangen hebben. Waarschijnlijk omdat Gerrom dat een goed idee leek. Die twee lange inlaatspruitstukken zijn begin jaren negentig door hem in een middagje in elkaar gebakken en gebraden.

Ook geen idee wat voor luchtfilter we toen gepakt hebben. Ik weet wel dat het een jaap van een filter was, dus misschien wel van een vrachtwagen. Maakt ook niet uit, want genoeg plaats onder de bak, tussen het blok en de koets. Ieder filter wat je zou willen gebruiken kan ik daar kwijt, met een verloopstuk en een stuk slang.

Wat ik wel weet is dat het loodvrije blok altijd geweldig gelopen heeft op die Stromberg. Altijd en overal startknop aanraken en vroemmmm! Die Strombergs van Zenith hebben op zoveel verschillende auto's gezeten - Volvo, Mercedes, Landrover onder meer - dat ze nog overal verkrijgbaar zijn, net als de revisiesetjes met de pakkingen de asjes en het grote membraan. Zie ook Marktplaats, staan er altijd wel een paar op, al dan niet gereviseerd.

De versnellingsbak gaat er nog uit. Jelle laat hem nalopen en zet er een 'langere 4' in, met minder toeren lekker cruisen tussen de 100 en 120 km. De meter gaat tot 140 en met plankgas loopt-ie daaruit, maar dat doen we niet meer, want dan begon alles te stinken en te tikken als ie weer geparkeerd stond :-)

Over tikken gesproken: het resterende lijstje bevat alleen maar kleine dingen die opgeteld aardig aantikken.

Fusees, remmen helemaal nalopen, spiegels, matten, kabeltje zus, dingetje zo, de bedrading gedeeltelijk uitkleden en alleen het allernoodzakelijkste bedraden.

Dat rood van de stoelen vloekt nu verschrikkelijk, eens kijken wat we daar mee gaan doen. Eerste offerte voor leren bekleding is van de gekke, dus die mag dat in ieder geval niet doen.

Meer opties: tijdelijk zwarte hoezen eroverheen. Kosten bijna niks, de stoelen zitten lekker en zijn nog goed. Of eens even op de sloop kijken. De stoelen die er nu inzitten heb ik destijds voor 150 gulden bij Van de Mosselaar gekocht, kwamen uit een Ford Ghia. En eens even kijken op het Winterkeverfestijn in Rosmalen wat daar aan stoelen staat. Probleempje: ik moet mijn weekeinddienst zien te ruilen, anders kan ik daar niet heen.

Het onderstel in de Kever hebben we toen zo gemaakt dat er in principe iedere mogelijke stoel in te schroeven is, op een subframe met stalen profielen van 70 mm vierkant. Dezelfde of vergelijkbare zetels in zwart leer moeten ook voor een redelijk bedrag te vinden zijn.

De anti-dreunplaten op de bodem zullen ook wel flink wat effect hebben. Ik heb hem altijd met een kale bodem en een kaal dak gereden, dus het zal nou binnen wel wat beschaafder klinken, want het dak is nu ook netjes bekleed en geisoleerd. Bedacht me net dat de achterwand ook bekleed kan worden met anti dreunplaat. De houten met zwarte stof beklede achterwand die er voor komt staat in de schuur, maar is vies en beschadigd. Die mnoet ik nog natrekken op 10 mm meubelplaat, uitzagen en met zwart nappa met van die noppen erin bekleden.

Wie hem live wil zien: op naar Rosmalen op 7 en 8 januari. Gratis te bezichtigen bij de stand van Hot Rod.

Posted: December 31, 2011 03:33 PM (809 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .