logo-bns-app.png« Foto's Kever Winter Festival Rosmalen | Index | ‘Hoe hoog gaat die Lynx straks de ruimte in’? »

January 12, 2012, by Léon Krijnen

Café Calfven, aan Calfven, in Calfven   

calfven.jpg

Vroeger had je in Calfven bij Ossendrecht wel zeventien cafés. Daar is er anno 2012 nog maar één van over: café Calfven, ter grootte van een huiskamer. Het Café heet Calfven, de straat heet Calfven, het buurtschap heet Calfven. Vroeger een zogenaamde heerlijkheid van lage jurisdictie, onder aan de Brabantse Wal tegen Ossendrecht, sinds de laatste herindeling onderdeel van de gemeente Woensdrecht.

Met een oppervlakte van 26 hectare piepklein, maar met een rijke historie, voor het eerste beschreven in 1353. Bijna 700 jaar later is Calfven nog steeds niet meer dan een reep land. Een lange straat die vooraan in Hoogerheide van de Brabantse Wal naar de Westerschelde afdaalt, met een paar zijstraatjes.

Iets meer dan 500 inwoners, en één klein caféke: Calfven. In Calfven, op de hoek van Calfven en de Maareberg, een weggetje dat de polder inwaaiert. Ooit waren er 17 cafés op Calfven, net als de bejaarde overlever van huiskamerformaat. Wie in Calfven nog naar een café wil, kan niet meer kiezen.

Dit jaar bestaat de voormalige Herberg De Boulevard een eeuw, maar omdat kastelein Mart Karremans niet weet op welke datum in 1912 voor het eerst getapt werd, is er nog geen datum geprikt. Geen nood, dat komt goed, zoals het op en in Calfven altijd vanzelf goed komt.

Mart zit op zijn gemak op een kruk met een rugleuning achter de bar. Op dinsdagmiddag wordt er door een man of tien gebiljart zoals er overal in oude cafés op een doordeweekse dag gebiljart wordt. Met veel missers, voorzien van vrolijk commentaar.

De twee tapkranen staan droog. Mart sluit ze niet meer aan. Niet dat er geen bier gedronken wordt, "maar tegenwoordig drinkt iedereen fleskes. Aan het eind van de dag zat er meer bier in de leiding dan dat ik getapt had. Ze kunnen er een glas bij krijgen, maar er zijn er die genoeg aan een fleske hebben."

De fleskes worden door Mart op afroep van een aantal over de bar geschoven. Mart zet evenveel streepkes op een bonneke achter de bar. In Calfven mag gerookt worden, want Mart is eigenaar en enige werknemer en de oppervlakte is niet veel meer dan het biljart en de bar.

"Het was hier nog veel kleiner", aldus stamgast Ad van Tilburg, "waar we nu aan de bar zitten was vroeger het opkamerke. Hier zat een schuifwandje tussen."

In voorbije tijden kwam er de paardentram van Bergen op Zoom naar Antwerpen langs. Tegenwoordig is de omgeving in trek bij van alles wat fietst. Bij crossers populair geworden vanwege de grote crossen, zoals afgelopen weekeinde het NK in Huijbergen, volgende week zondag de Grote Prijs Adrie van de Poel in Huijbergen. Ieder weekeind wordt er overal massaal gecrost.

Daarnaast gebruiken Belgische en Nederlandse wegrenners de Brabantse Wal als ware het de Muur van Geraardsbergen. Onder aan de Col van Calfven, zoals de Vlamingen hem noemden, aan het begin van de klim of het end van de afdaling, ligt Café Calfven. Maar Mart zit op al die fietsers niet te wachten.

"Het is goed en gezellig zoals het is. Nu kan ik op mijn gemak het alleen af."

Niet verassend: alle klanten van Calfven zijn vaste klanten. Alle dagen van het begin van de middag open tot zo laat als nodig is, alleen op woensdag gesloten.

"Maar ik heb een sleutel," zegt Ad van Tilburg, "want ik mag op woensdagmiddag trainen. Toen ik met pensioen ging heb mezelf op een mooie keu getrakteerd, zodat ik die op mijn gemak in kan spelen".

Heemkundekring het Zuiderkwartier heeft een paar jaar geleden de verdwenen cafés op Calfven beschreven. Illustere namen: De Grindweg, De Houthandel, Huis ten Halve, Het Kroontje, De Nieuwe Afspanning, De Graanhandel, Polderzicht, Het Haventje en Trapke Op.

"Allemaal net zo klein als dit café," aldus Mart, "vaak niet meer dan een huiskamerke met een kleine toog erin."

Alleen De Boulevard bleef. Kroegbaas Dielens, die de zaak in het voorjaar van 1990 overdeed aan Mart Karremans, doopte het café in de jaren tachtig tot Calfven.

Parafernalia aan de muren getuigen van een breed scala aan activiteiten. De goedgevulde prijzenkast van biljarters en voetballers, foto's van de gehandicapte kinderen van Happinez én de tractorpullers van De Daltons die de sponsoren bedanken.

Een oproep: Mart zoekt nog een stel sterke mannen, met spierballen. Niet dat hij een uitsmijter nodig heeft, maar hij wil een team afvaardigen naar de tweede Highland Games van Calfven.

Wordt deze zomer herhaald, na de succesvolle ouverture afgelopen juli. Op de aanwezige biljarters hoeft hij niet te rekenen: "Ik kijk wel uit. Ik ben allang blij dat ik mijn keu nog op kan tillen."

Een van de grappenmakers aan de bar wil op dinsdagmiddag niet op de foto. "Ho, ik ben hier maar even, maar wel in de tijd van de baas."

Een van de gepensioneerden is gezegend met een pragmatische inborst. Wijzend op de klok in de bodem van het fust dat boven de deur naar achter hangt: "Dan zetten we die toch even voor."

Adres: Calfven 99, 4641 RC Calfven, Ossendrecht Telefoon: 0164-672091 Woensdag gesloten, doordeweeks vanaf 14:00 uur geopend, zondag vanaf 11:00 uur.

Posted: January 12, 2012 10:41 AM (847 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .