logo-bns-app.png« Social Media Stress? | Index | Nou Moe! »

May 12, 2012, by Léon Krijnen

Een steen met een naam: Hans van Tongeren   

hans-van-tongeren.jpg

De film Spetters betekende 32 jaar geleden de doorbraak van Hans van Tongeren, een tot dat moment onbekende jonge acteur die uit Breda afkomstig was. Johannes Adrianus Maria van Tongeren werd op 18 januari 1955 in Breda geboren.

Op zijn zeventiende haalde hij zijn diploma aan de Newman hbs, toen nog gevestigd in houten noodlokalen aan de Paul Windhausenweg in Breda. „Dat was een prima leeftijd om de benen te nemen”, vertelde hij tegen wijlen showbizzverslaggever Dirk Vellenga tijdens een interview dat op 8 maart 1980 werd gepubliceerd in Dagblad De Stem. „Ik voelde dat ik zo snel mogelijk weg moest. Breda was een slaperig stadje. In het weekend was het alleen maar uitgaan en achter de vrouwen aanzitten.”

In 1974 werd hij aangenomen op de Academie voor Vrije Expressie in Utrecht. Nadat hij die afgemaakt had, verhuisde hij naar de mime-opleiding van de Amsterdamse theaterschool. Als derdejaars leerling werd hij door Paul Verhoeven gecast voor de rol van Rien, een van de drie hoofdrollen in Spetters.

Ondanks de negatieve kritieken op Spetters betekende zijn rol een doorbraak van wat een veelbelovende carrière leek te gaan worden. In de twee jaar na Spetters acteerde hij in Nederland in de televisieserie Pim, en in de films Het Oponthoud en De Smaak van Water.

In 1982 speelde hij nog in de Amerikaanse productie Summer Lovers, met als tegenspelers Peter Gallagher en Daryl Hannah. Tot een doorbraak in Hollywood leidde die rol niet meer.

De na een motorongeluk verlamde Rien, de rol waarmee Van Tongeren in Spetters doorbrak, pleegt in de film zelfmoord. Ook in zijn volgende Nederlands film, Van de Koele Meren des Doods, zou de persoon die hij speelde zelfmoord moeten plegen.

Het contract was al getekend, maar voordat de opnames begonnen pleegde Hans van Tongeren op 25 augustus 1982 in Amsterdam zelf zelfmoord.

De week daarop werd hij op begraafplaats Vogelenzang in de wijk Ginneken in stilte begraven.

Op zijn grafsteen staat alleen zijn naam: Hans van Tongeren.


View Larger Map

Posted: May 12, 2012 12:50 PM (331 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .