logo-bns-app.png« Niemand verslaafd, niemand wil hem missen | Index | In De Druif doen ze alles met zijn drieën »

May 14, 2012, by Léon Krijnen

De Overgave op de Muur van de Bietenbak   

bietenbak-small.jpg

De timing is toeval. Terwijl 70 procent van de deelnemers aan een poll op de website van BN DeStem vindt dat het terrein van de voormalige suikerfabriek de lelijkste plek van Breda is, krijgt de grauwe muur aan de oostkant een kleurig smoel.

Fotoalbum: De Muur van de Bietenbak

Dankzij vijf Spaanse en vijf vaderlandse straatartiesten, geheel in stijl geïnspireerd door Las Lanzas – beter bekend als De Overgave van Breda van Diego Velázquez.

Gesponsord in dezelfde geest, 378 jaar na het voltooien van het schilderij, door een Spaanse én een Nederlandse verffabrikant. De WK-finale vergeten spuit en rolt het artistieke SpaansHollandse verbond stug door aan het megakunstwerk.

Vrijdag is de officiële presentatie van het project van Braak! Volgens Tim van den Burg, een van de oprichters van dat collectief, kan het nog wel twintig jaar duren voor de muur weg is.

"Er ligt in Breda momenteel 160 hectare braak. Dat is ongeveer net zo veel als het hele centrum. Wij willen al die terreinen zolang het kan benutten voor tijdelijke projecten."

Braak! wil op de muur het verhaal van de Middeleeuwen van Breda uitbeelden. "Wij zien de muur als een prachtig canvas. De suikerfabriek is altijd een van de grootste iconen van de stad geweest. De muur van de bietenbak is het enige wat er van overgebleven is."

De muurschildering wordt vrijdagmiddag om vier uur feestelijk 'onthuld', met muziek van onder andere DJ Viezerik

Posted: May 14, 2012 10:44 AM (233 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .