logo-bns-app.png« Een café op zijn Bels: In Holland | Index | Waar is Berry? »

June 08, 2012, by Léon Krijnen

Rasta Ruud, Sint en Piet in Charkov   

Een Bredase carnavalsgrap die uitgroeide tot een internationaal populaire act die nog wel een paar kampioenschappen mee kan: Rasta Ruud.

De dubbelganger van Ruud Gullit is Bart van de Ven, een Bredanaar die tussen de titeltoernooien en kwalificatiewedstrijden door in het hele land of bruiloften feesten en partijen als aanjager en dj gevraagd wordt. Gisteravond, na een Ommelandse reis met een oranje carbriolet, begon hij aan zijn derde kampioenschap als Rasta Ruud, na het EK in Zwitserland en Oostenrijk en het WK in Zuid Afrika.

De wegen richting Oost Europa waren nog iets slechter dan al ingeschat. Reden waarom Rasta Ruud, Sint en Piet een dag later over de reis van Breda naar de Oekraïne gedaan hebben dan de bedoeling was. In een Oranje cabrio, gesponsord door de baas van Rasta Ruud. Gisteren aan het eind van de middag werd het eindpunt bereikt: de Oranjecamping in Charkov. Met een simpel doel voor drie Bredanaars: "Om daar een week lang de tijd van ons leven te hebben."

Van de Ven (29) is in het dagelijkse leven - zonder schmink, pruik, snor en panty's - account manager bij Van Tilburg Bastianen. Sint is Dirk van de Voort (29) en Piet is Henry Donkers (28), beiden werkzaam in het Bredase eetcafé Walkabout. Rasta Ruud gaat als dj en imitator van de heer Gullit in de versie '88 iedere avond de boel aanjagen op de Oranjecamping en op het Oranjeplein in Charkov.

De dubbelganger act begon vijf jaar geleden met carnaval.

"Toen had ik zo'n mooi EK'88 shirt geleend, en zo'n afropruik op mijn kop gezet. Iemand vond dat ik met mijn dikke neus erg veel op Ruud Gullit leek. Toen ik een serieus in de spiegel keek moest ik die man gelijk geven. Trouwens, ook mijn vriendin kan het ook nooit laten om op mijn dikke neus te wijzen.'

Van de nood werd een deugd gemaakt die hem geen windeieren gelegd heeft. "Ik heb toen maar een 'echte' Gullitpruik gekocht, schmink, panty's, en de rest van het tenue, compleet met de rood wit blauwe aanvoerdersband".

Dezer dagen duikt de dubbelganger als de reïncarnatie van de aanvoerder van het meest succesvolle Oranje her en der in de media op. "Zoek zelf maar eens op YouTube. Niet alleen Nederlandse zenders, maar ook in Venezuela, Rusland, Japan en live bij CNN."

De specialiteit van Rasta Ruud is de keiharde kopbal waarmee zijn originele evenbeeld in de finale van 1988 tegen Rusland scoorde.

Als grap geboren is zijn act tot een serieuze business uitgegroeid, te boeken bij Red Nose Entertainment. Een van de redenen waarom het trio feestvierders, ongeacht de prestaties van Oranje, maar een week in de Oekraïne blijft. Want over een goede week zijn er optredens vastgelegd op verschillende plaatsen in Nederland.

Komt er nog een carrièreswitch voor zijn dertigste, van account manager naar een full time professionele Rasta Ruud?

"Nee joh, ben je gek. Zoveel levert het allemaal niet op. Het is nog steeds een geintje, maar wel een fantastisch geintje. Na die week moeten we alle drie weer gewoon aan de slag om de schoorsteen te laten roken."

Met de zegen van het origineel. De echte Ruud Gullit himself twitterde een foto van zijn dubbelganger in de oranje cabrio: 'If someone sees this car. Say hello for me'.

Posted: June 8, 2012 11:55 AM (542 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .