logo-bns-app.png« De Kale Poes | Index | 4 decennia, 257.255 foto’s, 1 fotograaf »

July 03, 2012, by Léon Krijnen

De Coop: de huiskamer van Sprundel   

decoop.jpg

Pessimisten dachten dat het was gedaan met De Coop in Sprundel. Maar die hadden buiten waard Ronnnie Gommers gerekend. Formeel het jongste stel en het jongste café in Op Café: De Coop in Sprundel. Ronnie Gommers en Marloes Koenen zijn nog geen dertig en krap een maand open, maar ze bliezen een van de oudste cafés nieuw leven in.

De loop zit er weer in, al betekent dat ook een klein, maar duivels dilemma voor kastelein Ronnie Gommers. Geboren en getogen in Sprundel, gepokt en gemazeld als spits van SV Sprundel, tot aan zijn knieën in alles waar Sprundel voor staat. Na een blessure niet meer actief op het veld, maar als bestuurslid. Iemand die het niet kan laten om zich overal in het dorp mee te bemoeien, altijd positief, sturend en stimulerend.

Voetbal

Ronnie ziet alle voetballers van zijn geliefde club natuurlijk graag in zijn café. De loop zit er ook al aardig in, maar dat is meteen een merkwaardig probleem voor de kastelein. Want Sprundel is een financieel hele gezonde voetbalvereniging, zoals te doen gebruikelijk mede dankzij de omzet in de kantine. Hij krabt zich aan de kop: "natuurlijk heb ik de omzet graag, maar de club heeft het ook nodig. Laten we maar hopen dat we er allebei niks van merken."

De Coop moet het enige café in Nederland zijn waar aan het biljart een paard afgemaakt moest worden. In de jaren vijftig sloeg de melkboerenknol in de Zuivelstraat op hol, om bij De Coop dwars door de deuren naar binnen te daveren. De edele viervoeter brak beide voorbenen tegen het biljart zodat de geconsulteerde veearts niets anders restte dan een kruis te slaan en de spuit te hanteren. Niet na te gaan is of het huidige biljart er toen al stond, wel dat die matchtafel een zeldzame is: een Chevilotte. Een Franse tafel die we nog nooit hebben gezien, een juweel van een opvallende gepolitoerde houtsoort.

Geschiedenis

Over de roemrijke geschiedenis van De Coop staat een mooi verhaal op zijn website. Als café ergens tussen 1850 en 1886 ontstaan, toen het pand inclusief drinkgelegenheid voor 750 gulden verkocht werd. Het heeft lang De Pelikaan geheten, en dankt zijn huidige naam aan de ondernemingslust van een van de voorgaande uitbaters, Cornelis Hermans. Een geboren sjacheraar die niet alleen in hazen en konijnen handelde, maar die alles verkocht wat los of vast zat.

"Hij noemde het café 'In den Windhandel', maar omdat er altijd een bord voor de deur stond met 'Te Koop', kende iedereen het als 'De Koop'", zegt Ronnie. "Dat werd in 1981 officieel 'De Coop', toen Johan en Nelleke Valentijn het één dag na hun huwelijk overnamen." Bijna anderhalve eeuw was het café hart en huiskamer van Sprundel. Uitgebaat door elkaar opvolgende generaties en wat er aantrouwde. Tot er een jaar geleden met het plotselinge overlijden van de pas 48 jaar oude uitbater Rudie Roks een abrupt einde aan de roemruchte historie leek te komen. De Coop stond te koop, De Coop bleef te koop staan,

"Dat deed pijn," aldus Gommers, "Ik hou van dit dorp, en ik kwam hier al als klein ventje. Niemand wist precies wie na Rudie's dood de eigenaar van het pand was en wat er zou gaan gebeuren."

Vakantie

Op vakantie besloten Ronnie en Marloes te proberen om de zaak weer open te krijgen. Dat lukte opmerkelijk snel. Afgelopen carnaval werd op een tijdelijke vergunning gedraaid, waarbij bleek dat de klanten het café niet vergeten waren. Daarna begon de noodzakelijke renovatie.

"Op 26 mei is Rudie overleden en op 26 juli zijn we weer open gegaan. Dat was best emotioneel, toen Jaantje en Corrie, moeder en broer van Rudie, het lint samen doorknipten."

Hazen, kippen en konijnen zullen er niet meer te koop zijn, laat staan dat er ooit nog een paard wordt afgemaakt. Maar De Coop is weer het hart van het dorp. "Wat ze bij de voetbal niet eens allemaal weten," zegt Ronnie, wijzend naar het barretje, "is dat hier op 17 december 1952 SV Sprundel opgericht is. Daarom alleen al kon ik De Coop niet verloren laten gaan."

In dat historische licht bezien zal het niet zoveel uitmaken waar die voetballers hun pint drinken: in de kantine van de SV of bij hun eigen bestuurslid in Cafe De Coop.

Adres: Sint Janstraat 31, 4714 EA Sprundel

Website: www.cafedecoop.nl

Openingstijden: doordeweeks vanaf 18:00 open, vrijdag 15:00 uur, weekend variabel, dinsdag dicht.

Posted: July 3, 2012 02:18 PM (733 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .