logo-bns-app.png« Facebook op het werk blokkeren? | Index | De laatste keer, ik kom nooit weer »

June 19, 2012, by Léon Krijnen

Een nieuwe wind in Oude Molen   

linda-naaktgeboren.jpg

De opgetuigde wieken van de molen waar het dorp en het café in een grijs verleden naar genoemd moeten zijn, staan gezwind te draaien. Het dorp is niet meer dan een driesprong op drie oude dijken in de weidse West-Brabantse polders.

De Stadsedijk loopt via Helwijk naar Willemstad, de Oudemolensedijk via Nieuwemolen naar Fijnaart, de Drogedijk naar Zwingelspaan. Welkom in Café Oude Molen in Oudemolen. Zowel in de naam van de molen, als in die van het café, het adres en de plaatsnaam worden de streepjes of spaties tussen Oude en Molen te pas en te onpas door elkaar gebruikt.

Van de oudere geschiedenis van het café op de driesprong is niet zo veel bekend. Drie dingen weten we zeker; dat het een heel oud café is, dat de uitbaatster met haar 26 jaar de jongste van deze serie tot nog toe is, en dat het de eerste niet Brabantse kastelein is. Linda Naaktgeboren is van 's-Gravendeel, aan de overkant van het Hollands Diep, en steekt iedere dag twee keer de sluizen bij Willemstad over. Met een tongval die een geboren Brabander toch tamelijk Rotterdams in de oren moet klinken klikte het van het begin af aan met de tweehonderd en nog wat bewoners van de drie dijken.

Café Oude Molen heeft een roerige recente geschiedenis achter de rug. Gedoe tussen de vorige eigenaar enerzijds, eigenaar en gemeente anderzijds. De een wilde niet verbouwen, de ander niet investeren, de brandweer en gemeente geen vergunningen afgeven.

Is allemaal geweest. Linda en haar zakenpartner Henk Vollaard hebben de boel voortvarend aangepakt nadat ze Oude Molen in augustus 2010 overnamen. De brandveiligheid op orde, hebben ze achter een terras aangelegd, bovenop de schietbaan van de kruisboogschutters. De zes pensionkamers boven zijn gerenoveerd, en het café en de rookruimte opnieuw ingericht.

De bar is twee keer zo groot geworden, het meubilair vervangen. Links naast de voordeur prijkt iets wat je vroeger bij veel meer cafés zag, en nu soms nog bij een cafetaria: een afhaalloket. "Dat werkt goed hoor. We zitten hier op de driesprong centraal tussen een hoop bedrijven op Moerdijk en Dintelmond."

Vanuit die bedrijven hoopt Oude Molen ook gasten voor de gerenoveerde pensionkamers te trekken. Terwijl Henk hun andere zaak draait, Grand Café Buffels in 's-Gravendeel, doet Linda in haar eentje de Oude Molen. "Maar als het te druk wordt, hoef ik maar naar de overkant te bellen, dan staat er binnen twintig minuten iemand van de familie door de deur."

De loop zit er weer goed in. Opvallend detail: de drukste avond is de maandagavond. "De boerenavond. Ik heb me laten vertellen dat het iets historisch is. Heel vroeger moet er richting Helwijk een café geweest zijn dat De Delta heette. Daar verzamelden zich op maandagmiddag boeren en veehandelaren. Nadat De Delta is verdwenen, zijn ze op maandag naar Oude Molen verhuisd."

Ook zonder boeren en veehandelaren is die gewoonte na de overname een vast ritueel gebleven. Net als het kaarten en het biljarten. De rikkers spelen een onderlinge competitie, de biljarters van OBC spelen in de Willemstadse competitie. Nog zo'n opvallende traditie: de drukste dag van carnaval valt een week vóór carnaval, als het op de zaterdag bommetjevol met feestneuzen is.

De klanten komen vanaf de drie dijken, of van de dorpen in de omgeving. "Zo'n beetje van Willemstad tot Standdaarbuiten en Zevenbergen, en van Stampersgat tot Klundert." De meesten zijn wat ouder, hetgeen volgens Linda de gezelligheid alleen maar verhoogt. "Bij onze andere zaak in 's-Gravendeel is het voornamelijk jeugd. Dat levert wel eens problemen als ze te veel gedronken hebben. Hier is het altijd hoe later hoe gezelliger."

Linda doet om twee redenen zaken met plaatselijke leveranciers. "Goed voor de lokale binding. Bovendien heb ik maar een heel klein autootje, en daar kan niet zo veel in."

Met die lokale binding lijkt het wel goed te zitten. Terwijl een Brabander het accent van de kastelein als Rotterdams hoort, klinkt het West-Brabants haar als Belgisch in de oren. "In het begin heb ik er wel moeite mee gehad", lacht ze, "toen ging het wel eens fout met de bestellingen. Ze konden er aan de bar wel om lachen. Al deden ze er volgens mij af en toe expres nog een schepje bovenop om het nog moeilijker te maken. Maar ik begin het nu te leren." Dat blijkt bij het afscheid met een onvervalst klinkend 'Houdoe'. Niks mis mee.

Café Oude Molen

Oudemolensedijk 22-24

4793 TH Fijnaart

www.oude-molen.nl

tel.: 0168-462525

Dinsdag dicht, doordeweeks vanaf 15.00 uur geopend, zaterdag en zondag vanaf 11.00 uur.

Posted: June 19, 2012 01:56 PM (753 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .