logo-bns-app.png« Caine's Arcade | Index | Alle bommenmakers op de kaart »

September 27, 2012, by Léon Krijnen

Kedeng Kedeng, crisislijders niet voeren!   

KedengKedeng

De letters zijn dramatisch zwart, monumentaal, gewichtig en kapitaal. De tekst brengt een glimlach teweeg bij de passanten. Niet iedere buitenstaander zal hem vatten, maar de bewoners van de Speelhuislaan snapten 'KEDENG KEDENG' meteen. Het is een vette knipoog van het Rotterdamse collectief A Sick Zine.

Foto's in HR op Goo.gle/+

Naar de heiwerkzaamheden voor de nieuwbouw van het station die tot een maand geleden het woongenot in Belcrum verstierden. Bovenop het geluid waar alle bewoners lang aan gewend zijn, dat van het ritmisch gedreun van stalen wielen op stalen rails. Met dank aan de Brabantse crooner Guus Meewis, die het monotone geluid ooit zo bezong.

Het is een van de vijf teksten in het kader van het project 'Oneliners'. Vijf kunstenaars lieten hun gedachten gaan over verschillende actualiteiten in de stad en zetten hun conclusies op papier. Vier ervan als onroerend goed tijdelijk onderdeel van de stad, de vijfde uitgedeeld als een papieren project.

Humoristisch is ook de waarschuwing op het hekwerk van stadspark Het Valkenberg aan de John F. Kennedylaan: 'Pas op! De crisislijders niet voeren'. Nog zo'n knipoog, deze naar een nog maar net ontdekte diersoort die zich in het park vermaakt. Geproduceerd door 'Plekgedichten' van het Kunstenplan Openbare Ruimte Tilburg (KORT).

'Poem for Breda' van Robert Montgomery en 'Ik weet waar je woont' van de Amsterdamse kunstenaar Royalsteez lijken iets serieuzer van aard. Het gedicht van Montgomery in de tunnel onder het spoor aan de Terheijdenseweg gaat over de overeenkomsten tussen Breda en de plaats in Schotland waar hij opgroeide.

'Ik weet waar je woont' van Royalsteez, in de Schoolstraat, slaat op de tegenstrijdigheid dat veel mensen zich zorgen maken over hun privacy, terwijl ze intussen onbekommerd hun hele doen en laten op Facebook publiceren.

'Sunday For Sale' van de Rotterdamse kunstenaar Helmut Smits gaat over een vraag die de gemoederen in Breda nog steeds hoog doet oplopen: iedere week koopzondag? Smit heeft in die dicussie geen positie ingenomen, maar heeft voor- en tegenstanders uitgenodigd hun standpunt samen te vatten. Hun mening is aan voor- an achterkant verwoord, onder dezelfde kop: 'Sunday For Sale'. De pamfletten worden - op koopzondagen - in de stad uitgedeeld.

Iedereen kan op de 'Oneliners' reageren. Daarvoor heeft tekstueel kunstenaardsduo Mwah de 'ReactieRedactie' opgezet, voor reacties via social media, telefoon of mail. Alle reacties worden verwerkt in een ander project dat elke maandag op de website van Kop gepubliceerd wordt.

Via de website van Stichting Kop kan ook het eerste nummer van die ReactieRedactieKrant gedownload worden.

Op donderdag 4 oktober wordt een nieuw werk van Bruce Tsai-Meu-Chong aan het project toegevoegd. Die avond is er gelegenheid om deel te nemen aan een rondleiding langs de kunstwerken onder begeleiding van de curator. De wandeling begint bij KOP aan de Reigerstraat 16 in Breda, aanmelden via [email protected]

www.stichtingkop.nl
www.facebook.com/KOPfanpage
www.mwah.nl

Posted: September 27, 2012 05:17 PM (466 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .