logo-bns-app.png« Nieuwe Google + app nog gelikter | Index | Het raadsel van Hitler als kunstenaar »

October 11, 2012, by Léon Krijnen

Een café vol beelden en bierpullen   

gouden-leeuw-nispen.jpg

Er zijn maar zat Gouden Leeuwen in het land. In een top-tien van namen, waarin Hof van Holland ook hoog zou eindigen, met Hoekskes, Centrums, Trefpunten, en Witte, Gouden, Zilveren en Zwarte Zwanen. De Leeuwen zijn vrijwel altijd verguld, al heb je hier en daar een Oude of Ouwe Leeuw en in Belgie honderden Vlaamse Leeuwen. Goed, we zijn in De Gouden Leeuw in Nispen, een kilometer ten noorden van de grenspaal bij Essen.

Recht tegenover de Maria Hemelvaartkerk, schuin tegenover Café Tivoli. Past zo te zien ook prima in Op Café, maar we kunnen er maar een tegelijk doen.
Met Carnaval en Nispen Blues Open Air wordt er op en neer gelopen. Verder hebben ze hun eigen stamgasten. Mooie anekdote over een vaste klant die in zijn eigen café flink ingenomen had. Om daarna aan de overkant een afzakkertje te nemen. Tegen middernacht verliet hij het pand om op huis aan te koersen, een paar honderd meter verderop.

Glad vergeten dat-ie eerst schuin over gestoken was, waardoor oost en west, en noord en zuid stuivertje gewisseld hadden. Na een half uur kwam ie weer terug gestommeld, want zijn huis was weg: 'Doe me d'r nog maar een.' Zo'n café dus.

Sinds vrouw en moeder Gerda tien jaar geleden overleden is woont en werkt kastelein Wim Verhoeven met zijn dochter Annick in De Gouden Leeuw. Aan de andere kant van de kerk openen ze als het nodig is Zaal Verhoeven, voor uitvaarten, bruiloften en partijen.

"Daar stond ook het oude caféke van mijn vaderke en mijn moederke," zegt Wim. Van het oude oorspronkelijke café, waar zijn pasgetrouwde vader en moeder in de jaren dertig van de vorige eeuw begonnen, rest slechts de zaal. "De rest is afgebroken nadat er in 1968 een vrachtwagen naar binnen gereden was."

Ruines en herbouw horen bij de geschiedenis van Nispen. In oktober 1944 het centrum van het kruisvuur tussen Duitsers en geallieerden. Veel doden, het halve dorp aan gort, incluis kerk en de huidige Gouden Leeuw. Alles herbouwd gaande de nationale wederopstanding in de jaren vijftig.

Toch is de kroeg van Wim en Annieck van binnen een pracht van een ouderwets boerencafé. Niks namaak, alles echt. Tientallen sanseveria's en Mariabeelden op de vensterbanken, een stuk of duizend pullen aan de plafonds. Honderden wijwatervaatjes en spreuken in het café, de twee biljartzalen en de achterkamer, een paardenhoofdstel aan de muur.

Veel schemerlampen van het gezellige soort, een dikke scheepsbel boven de bar. Wie op een rondje wil trakteren geeft er een ruk aan.
Goed gevuld met Oud-Hollandse en Belse parafernalia, barst De Gouden Leeuw uit zijn voegen van het verenigingsleven. Annieck en Wim denken goed na, want ze willen niemand overslaan als ze hun clubs en verenigingen op een rijtje zetten.

Gaan we: Harmonie Sint Cecelia, Nispens Toneel en Onderling Kunstgenot, duivenclub De Grensbode, de Gym en Trimclub, de Missie Naaikring, de KPJ, Fotogroep Nispen, iedere zes weken een bluesband, CV De Kriekenplukkers, de plaatselijke voetballers en zaalvoetballers. Er wordt gebiljart in de KNBB en de Roosendaalse bond. De mooiste bewaren we voor het laatst, vanwege de naam: The Golden Lion Linedancers.

Op zondagmiddag staan er tientallen fietsen in de rekken, en pakken de pedaleurs op het terras de welverdiende pint. De schuifwand tussen het café en de eerste biljartzaal is dicht. Daarachter is de 70-jarige verjaardag die er gevierd wordt zo te horen een gezellige boel, met een hoop geroezemoes en getoeter.

Een dag later zijn de biljarters de baas. Op maandagmiddag is de schuifwand open, het ene biljart opgestegen uit de kelder, het ander met een hydraulisch liftwagentje op zijn plek gezet. Op drie tafels wordt volop gecaramboleerd. De deur naar het tweede biljartzaaltje staat open, maar daar wil roken doet de deur dicht, en dan is het de rookkamer.

Wim heeft een hoop 'dingeskes' waar DAB op staat. Afkomstig van de Dortmunder Actien Brauerei, waar Wim iets mee heeft. "Dat is zo gekomen toen drankenhandel Van Gils uit Roosendaal in de jaren vijftig met een vrachtwagentje het caféke van mijn vaderke en moederke kwam bevoorraden. Die brachten DAB mee, en ik vond dat zo'n mooi logo dat ik met verzamelen begonnen ben."

"En daar is -ie nooit meer mee opgehouden," lacht Annick. "Alleen voor en na de carnaval is het een hoop werk. Dan moeten er bijna duizend pullen in- en uitgepakt worden, en dan de Mariabeelden en de rest nog."

Al scheelt het dan wel weer dat er tegenwoordig alleen nog maar in de achterste biljartzaal gerookt mag worden. "Alle pullen moeten nog steeds afgewassen worden, maar ze zijn niet meer bruin en glibberig van de nicotine, zoals vroeger."


De Gouden Leeuw
Kerkplein 3
4709 BJ Nispen
Tel 0165 365423

Openingstijden: Van 13:00 tot sluiten, eerder naar wens van de klanten, weekeinde 's ook morgens open, donderdag gesloten.

Posted: October 11, 2012 11:34 AM (797 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .