logo-bns-app.png« In de verzorging | Index | Nieuwe Google + app nog gelikter »

October 06, 2012, by Léon Krijnen

Toos en Henk openen zelf hun eigen expo   

toos-en-henk.png

De speeches waren van Cees Jochems, Johan van Uffelen en Paul Kusters, maar de belangrijkste aanwezigen openden de expositie: Toos en Henk. Op papier in de O van geOpend tot leven gewekt door hun schepper, de Maastrichtse cartoonist Paul Kusters.

De dagelijkse familie Doorsnee in BN DeStem, het humoristische en tegelijkertijd narrige duo dat iedere dag de actualiteit becommentarieert. Ongenuanceerd, lomp, egoïstisch, intolerant en sikkeneurig tegen elkaar, zoals Rinze Brandsma afgelopen week in een interview met Kusters vaststelde.

In de expositieruimte boven het knusse Nederlands Drukkerij Museum in Etten-Leur zijn vanaf zondagmiddag 75 groot afgedrukte cartoons van de Maastrischtse cartoonist te zien.

Toos en Henk, zo is meerdere malen uit lezersonderzoek gebleken, vormen met zijn tweetjes de meest bekeken en hoogstgewaardeerde rubriek in Bn DeStem. "Altijd meer dan een 8," aldus hoofdredacteur Johan van Uffelen van BN DeStem, "en dat is meer dan je denkt. Lezers zijn nooit erg gul met hoge punten. Met een 7 mogen we al dik tevreden zijn."

"Op de abonneedagen van de krant," aldus Van Uffelen, "stond er voor de tafel waar Paul signeerde en tekende een rij van binnen tot de overkant van het Spinveld."

Paul Kusters (1966) begon voor BN DeStem met Splinters, zoals Toos &Henk tot tot acht jaar geleden heetten. De Etten-Leurse expositie laat een breder beeld van Paul Kusters’ oeuvre zien dan alleen Toos & Henk. Ook Babs en Beer uit het AD, nauw verwant aan Toos & Henk, prijken er.

Verder een serie karikaturen van bekende Nederlanders die hij voor De Volkskrant maakte. Zoals Louis van Gaal, Pim Fortuyn en Mart Smeets. Tekeningen, vooral in zwart-wit, over de economische crisis voor het Financieele Dagblad.

En uiteraard groot afgedrukt de twee tekeningen waar hij de Junior Inktspotprijs mee won, in 2008 en 2010: voor de beste spotprent of politieke tekening van het jaar , gekozen door ruim 700 leerlingen van scholen.

De ene is een Babs en Beer, die een kerkhof op lopen, onder de slogan "Holleeder heeft steeds meer fans", zeggend "Bij Rembrandt ga je toch ook naar z’n werk kijken?"

De andere een Toos & Henk, die net iets te snel en te hard uitgehaald hebben onder de titel "Namen en adressen pedo’s online".

Kusters, voordat hij al tekenend Toos en Henk de expo liet openen, stak een pluim op de hoed van Kees Jochems van het Drukkerijmuseum. "Die heeft er het meeste werk aan gehad. In een goed Limburgse traditie kreeg hij alles een week of acht te laat, maar hij heeft alles prachtig afgewerkt."

Nederlands Drukkerij Museum, Leeuwerik 8, Etten-Leur: Toos en Henk expo, selectie uit cartoons van Paul Kusters, tot en met maandag 1 april 2013.

Dinsdag tot en met vrijdag en iedere zondag van 13:00 tot 16:30 uur.

Posted: October 6, 2012 12:58 PM (449 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .