logo-bns-app.png« Vrijstelling oldtimers van de baan | Index | Sandy en de Muppets »

November 02, 2012, by Léon Krijnen

Eerst een biertje en daarna acht eeuwen poëzie   

acht-eeuwen-poezie.jpg

Of ze er ooit een cent aan zullen verdienen betwijfelen Hans Kusters en Ramsey Nasr. Maar daar gaat het de muziek- en literatuuruitgever en de Dichter des Vaderlands helemaal niet om. Het project dat ze bloed, zweet en tranen gekost heeft is hun beider pure passie. De zeven schijven tellende cd-box Hier komt de poëzie is een persoonlijke keuze van Nasr uit acht eeuwen Nederlandstalige gedichten.

Van de middeleeuwen tot en met de Vijftigers. Door hemzelf voorgedragen en voorgelezen, door Kusters mogelijk gemaakt.

Het eerste exemplaar werd donderdaagmiddag in de Fazanterie in Ulvenhout door de twee poëziepromotors uitgereikt aan Theo Govaart. Het is een eerbetoon van Hans Kusters aan de leraar Nederlands die Kusters eind jaren vijftig aan de Rijks HBS in Breda de liefde voor Nederlandstalige proza en poëzie bij bracht.

Vijftig jaar later gaat het lopen hem – 90 jaar jong inmiddels – iets lastiger af. Maar de geest is scherp en de keel dorstig: „Doet u mij eerst maar een biertje, mevrouw”.

„Ik denk niet dat er ooit een producent tot groter wanhoop gedreven is dan Hans door mij,” aldus Ramsey Nasr. „Het oorspronkelijke idee was één cd, waar we een of twee dagen voor nodig dachten te hebben.”

Het zouden er zeven, worden, in totaal acht uur gedichten, die in twee maanden van intensieve studiosessies werden opgenomen. De Vlaamse dichters in het Vlaams, de oude Nederlandse gedichten in desbetreffende historische dialecten.

De Belgische gedichten waren voor Nasr geen probleem. In de achttien jaar dat hij in Antwerpen woonde, en de tweede stadsdichter van de Sinjorenstad was, heeft hij dat dialect vloeiend leren spreken. Voor de juiste middeleeuwse uitspraak stond Herman Pleij garant, emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde.

Hans Kusters (Breda, 1942) is vanuit Kobbegem al veertig jaar actief in de muziekindustrie als producent en platenbaas. Ontdekker van Ferre Grignard, Clouseau enWannes van de Velde, promotor in België van Hans de Booij, Stef Bos, Rowwen Hèze en Boudewijn de Groot.

HansKustersMusic.be

Producer van Olé Olé Olé,We are the Champions, clublied van duizenden verenigingen over de hele wereld. Kusters heeft altijd heel goed geld verdiend aan zijn muziek, maar gaf het net zo graag uit aan zijn passie: literatuur, poëzie.

Als uitgever bijvoorbeeld van luisterboeken en -dichtbundels. Jaren geleden liepen Nasr en Kusters elkaar in België tegen het lijf.

„Hans heeft me toen gevraagd voor dit project, maar we waren allebei nogal druk met andere dingen, dus het heeft even geduurd voordat we eraan begonnen.” Met de zeven cd’s is een oude droom van de Dichter des Vaderlands, die die titel nog twee maanden mag dragen, gerealiseerd.

„Ik wilde altijd al dichters als Gorter, Lucebert, Vasalis, Boutens en Anna Bijns voor een modern publiek ontsluiten.” De oorspronkelijke selectie van Nasr had nog wel op een cd gepast.

„Maar nadat ik er aan begonnen was liep ik tegen steeds meer fantastische dichters aan die ik tot dan niet kende of die ik weer bijna vergeten was. Je kan wel zeggen dat het project een beetje uit de klauwen gelopen is.”

Hans Kusters, zijn ogen lachend ten hemel slaand: „Gelukkig was het voor mij ook een obsessie. Al die nieuwe fantastische, ontroerende regels waar Ramsey iedere keer mee aan kwam, die kon ik toch niet weigeren?"

Van Middeleeuwen tot Vijftigers

Ramsey Nasr (Rotterdam, 28 januari 1974) is een Nederlandse dichter, schrijver, essayist, acteur, regisseur, librettist en
vertaler van deels Palestijnse komaf.

Hij was de tweede stadsdichter van Antwerpen en is sinds eind januari 2009 voor een periode van vier jaar Dichter des Vaderlands.

In deze functie vervult Nasr ook het ambassadeurschap van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd. Over zijn keuze zegt hij: „Er zijn helemaal geen oude dichters. Ik ben ervan overtuigd dat ook een 16-jarige scholier hevig ontroerd kan raken door de poëzie van Beets, Focquenbroch, Ida Gerhardt en van al die dichters die onze taal, ons denken en ons land hebben gevormd. Veel mensen blijken graag te luisteren naar poëzie. Ik hoop dat beluistering van al deze gedichten iets kan overbrengen van wat ik zelf ervaar wanneer ik ze lees: jaren, decennia, eeuwen na dato grijpen ze mij nog steeds bij de keel.”

De chronologische inhoud van de zeven cd’s: 1. De middeleeuwen, 2. De Gouden Eeuw, 3. 18e en de 19e eeuw, 4. Tachtigers en Aanverwanten, 5. De Laatste Antieken, 6. De Eerste Modernen, 7. De Vijftigers en Tijdgenoten.

Prijs: €29,95
ISBN: 9789079390151
Website Ramesy Nasr.

Posted: November 2, 2012 11:57 AM (726 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .