logo-bns-app.png« Struisvogelkussen | Index | Engelen in Den Witten Hemel »

November 06, 2012, by Léon Krijnen

Roept u maar   

kasteelplein.jpg
Klik op de foto voor een vergroting, of voor een extra vergroting hier (4.4.mb).

Quizz: wie alle automerken op deze foto goed heeft, mag hem houden. Rosé Lokhoff kwam hem in ons papieren archief tegen, toen hij op zoek was naar iets anders. Hij heeft hem bij mij gedeponeerd omdat er veel oude auto's op staan.

De foto is in 1963 in De Stem gepubliceerd bij een verhaal over 'Parkeerchaos op het Kasteelplein'. Voor de goede orde: dat ging over auto's, en niet over fietsen. Die mochten toen in het stadshart overal nog tegen gevels gezet worden. Achter de gevels rechts waren de loodzetterij en de drukkerij van Dagblad De Stem gevestigd.

De naam van de fotograaf staat niet op de achterkant van de afdruk die ik gescand heb met mijn HP 4850 Scanjet, maar ik vermoed dat ie van wijlen Hans Chabot is.

Hoewel die normaal gesproken niet zo slordig was met framen, kijk zelf maar eens in het beeldarchief van de gemeente Breda, of via Google Images.

Of het nou met afdrukken van de camera of later met afdrukken in de doka fout gegaan, weet niemand. Hoe dan ook: de kop van Stadhouder Willem III van Oranje Nassau, een van de Heren van Breda, hoog op zijn paard gezeten, valt net buiten beeld.

Ik tel vijftig auto's, twee aanhangers en een kruiwagen.

Verder Lelijke Eenden en een Ciroën Diane, Kevers, VW Busjes en een nagelnieuwe VW Ponton 1300, Dafjes, twee soorten Simca, waaronder een Aronde, verschillende Opels, waaronder een Olympia en een A-Kadett, een NSU Prinz, een Mercedes Ponton (waarschijnlijk een 180), Renault Dauphine, Peugeot 204 en 404, Ford 12M, een tweekleurige Chevroley Bel Air, een Morris bestel, een Fiat 500 en een of twee van zijn voorgangers, de Topolino.

De Olympia, met zijn neus met de twee bolle koplampjes tegen de voet van het standbeeld, zou ook de eerste Kadett kunnen zijn, nog voor de A Kadett. Over een paar auto's twijfel ik, en eentje kan ik niet vinden. Roept u maar.`

Om het makkelijker te maken: klik voor vergroting (4.4.mb)

Posted: November 6, 2012 04:12 PM (343 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .