logo-bns-app.png« Veertig jaar saamhorigheid in De Zevende Hemel | Index | De Zandloper: een kroeg vol spelletjes »

December 01, 2012, by Léon Krijnen

Ons rechtssysteem   

wjp.jpg

Fred Teeven zal er wel geen sigaar bij opgestoken hebben, laat staan Geert Wilders. Terwijl je van een staatssecretaris van Veiligheid en Justitie zou mogen verwachten dat hij op zijn minst spontaan zou proosten op de uitslag van het jaarlijkse rapport van het onafhankelijke en zelfstandige World Justice Project (WJP). Volgens dat rapport heeft Nederland, samen met de Scandinavische landen, het rechtssysteem het beste op orde.

Nederland hoort zelfs bij de allerbeste als het gaat om twee aspecten van het recht. Het heeft een transparante regering en het beste burgerlijk recht, toegepast in geschillen tussen burgers onderling of zaken waarbij instanties of bedrijven zijn betrokken. Maar ja, terwijl ik de naam Teeven noem, omdat die iedere dag iets negatiefs te melden heeft over ons rechtssysteem, mogen kranten ook de hand in eigen boezem steken.

Misschien moeten we ons voor de verandering eens realiseren dat goed nieuws wel degelijk nieuws is. Het lijvige rapport is dinsdag verschenen. Behalve het Juridisch Dagblad geen krant die het een eigen stuk waard vond, of hooguit een bericht op de website. U kunt het een open deur vinden, dat we 'zo rechtvaardig' leven in Nederland, omdat de wetten hier zo transparant en efficiënt zijn.

U mag het van mij ook vanzelfsprekend vinden dat iedereen die wil naar de rechtbank kan stappen, waar niet-corrupte rechters vonnissen vellen. U mag het normaal vinden dat we qua toegang tot juridische hulp tot 'een van de beste van de wereld' behoren. Mij best als u dat allemaal logisch vindt, maar zo is het echt niet overal.

Intussen zijn de afgelopen dagen in de hele wereld duizenden artikelen over het rapport gepubliceerd. Maar niet in Nederland, waar media en de staatssecretaris het doodzwegen, terwijl we iedere dag wel wat te mekkeren hebben over wat politie, justitie, rechters en advocaten allemaal fout doen.

Website: World Justice Project
Wikipedia: World Justice Project

World Justice Project in Google News

Posted: December 1, 2012 11:38 AM (315 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .