logo-bns-app.png« De Zandloper: een kroeg vol spelletjes | Index | Even terug van iTunes 11.0 naar 10.7 »

December 09, 2012, by Léon Krijnen

Twitterende Sovjets   

sovjet-koolmees.jpg

Wat zijn exoten? Als je maar ver genoeg teruggaat, stammen we uiteindelijk allemaal af van dezelfde ondernemende vis die hogerop wilde. Mens en dier. Voor mijn part van Adam en Eva, voor wie in God en niet in Darwin gelooft. Maar dan zou er in dat prille begin toch inteelt aan te pas gekomen moeten zijn voor de volgende stap?

Hoe dan ook, miljoenen generaties later vinden sommigen dat de ene diersoort hier wel thuishoort en de andere niet. De SP vindt dat edelhert, lynx, otter, everzwijn en wisent teruggefokt en uitgezet zouden moeten worden in de Nederlandse bossen en weiden.

Dat idee afgeschoten, zijn uitheemse rivierkreeften en Chinese eekhoorns de gebeten hond. Die kreeften mollen sloten in heel Nederland, die eekhoorns dakgoten, bomen en inheemse eekhoorns.

Mij zal het worst wezen welke eekhoornsoort de slag om Nederland wint. Uitheemse kreeft die inheems geworden is, lijkt me net zo goed smaken als uitheemse kreeft die elders ingevroren is.

Ik begrijp die dierlijke xenofobie niet. Tenslotte is iedere diersoort, en trouwens ook ieder mensenras, ooit wel ergens exoot geweest. Als je maar ver genoeg teruggaat.

Terwijl ik me zat te verdiepen in die dierlijke vreemdelingenjacht, viel de nieuwsbrief van Vogelbescherming Nederland op de mat.

Krijg nou wat: de hordes koolmezen die deze herfst mijn achtertuin veroverd hebben, zijn Sovjets! Met tienduizenden tegelijk zijn ze, gedreven door voedselgebrek, via de Baltische staten steeds verder naar het westen gefladderd.

Economische vluchtelingen die eigenlijk teruggestuurd zouden moeten worden.

Volgens vogelaars twitteren ze in het dialect van Cheboksary in Republika Chuvashskaya, 700 kilometer ten oosten van Moskou.

Zit je toch ineens met een heel andere blik naar die vrolijke geel-zwarte bende te kijken.

Luisteren: Strange Great Tit calls – invasion from the east?

Posted: December 9, 2012 11:26 AM (287 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .