logo-bns-app.png« De Harmonie gaat nooit verloren | Index | Fawlty Towers »

January 19, 2013, by Léon Krijnen

Outsourced   

Als een verhaal te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat ook vaak. Daarom twijfel ik aan het waarheidsgehalte van onderstaand, maar het is te mooi om niet verder te vertellen. In ieder geval al drie dagen voorpaginanieuws in Amerika zonder dat het doorgeprikt is.

Gaan we: een slimme programmeur van Verizon bleek zijn eigen werk geoutsourced te hebben naar China.

Hij betaalde Chinese nerds een vijfde van zijn riante salaris om ze vanuit China op zijn eigen computer programma's te laten schrijven. Intussen hing hij de halve dag rond op het sociale netwerk Reddit, verhandelde wat roerend goed op eBay en bekeek de rest van zijn werktijd zijn favoriete onderwerp op YouTube: video's over poezen.

Voor de goede orde: echte poezen, met snorharen, vier poten en een staart. Een oprecht en gepassioneerd liefhebber. De Chinezen leverde intussen geen half werk: Bob produceerde de meeste regels van allemaal, en zijn code was immer perfect. Bazen dik tevreden, bonus voor Bob evenredig.

De mooie onderneming leed schipbreuk toen systeembeheerders dachten Chinese inbrekers in de systemen ontdekt te hebben. Dat bleken de talenten te zijn die van Bob via een beveiligd kanaal toegang tot zijn eigen machine gekregen hadden.

Baas boos, Bob op staande voet ontslagen. Gezien zijn handigheid hoeven we geen medelijden met hem te hebben en zal hij wel ergens anders aan de bak komen. Is het niet als programmeur dan wel als poezenverzorger.

Of Verizon nu ook alle collegaís van Bob eruit gooit en die Chinezen een contract geeft weet ik niet.

Wat ik me nu afvraag: zou er in China een universiteit zijn waar ze Nederlands studeren? Met inktkoelies die er in slagen om voor mij voor een paar tientjes columns en artikelen te schrijven zonder dat de eindredactie argwanend wordt?

Posted: January 19, 2013 10:01 AM (295 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .