logo-bns-app.png« De Klomp is Jac en Jac is De Klomp | Index | Launching Da DashCam »

February 23, 2013, by Léon Krijnen

Grote Leiders   

nac-1981.jpg

De selectie van N.A.C. 1981 - 1982. Staand v.l.n.r.: Jo Jansen (trainer/coach), Guust v.d. Borgt, Ton Lokhoff, Hans Neeskens, Fritz von Seydlitz, Ton van Eenennaam, Gerrie Damen, Anton Joore, Geert v.d. Wiel (verzorger), Dick Buitelaar (trainer). Zittend v.l.n.r.: Koos Waslander, Martien Vreysen, Hans Heeren, Tom Smits, Ad Krijnen, Edy de Schepper, Ton Spranger, Jack de Kroon. (Klik voor vergroting)

Ongeveer de eerste helft van mijn journalistieke leven ben ik sportverslaggever geweest. De goede helft, afgaande op de horrorverhalen van jongere collega’s over moderne communicatieterreur.

Toen ik begin jaren ’80 voor de eerste keer een uitwedstrijd van NAC mocht doen, legde een gelouterde veteraan me uit waar ik na afloop trainer Jo Jansen kon vinden: bij de friettent in het Oosterparkstadion in Groningen.

Thuis of uit, winst of verlies, al zou de wereld intussen vergaan zijn, Jo pakte na afloop een frietje.

Terwijl de beminnelijke Jansen zijn patatten tussen snor en baard naar binnen werkte, legde hij uit waarom het 1-1 gebleven was.

Persconferenties bestonden nog niet. Wie een speler wilde spreken, zei tegen een suppoost dat ie van de krant was en mocht doorlopen.

Daarna ging je pinten pakken in het spelershome waar de spelers ook bier kwamen drinken, en er ook wel eens een zat werd.

U begrijpt: het leven van een inktkoelie met sport in zijn pakket was destijds simpel en gezellig.

Niet meer.

Wie nu iets aan een speler van NAC wil vragen, mag dat nog één keer in de week doen, maar hij moet wel 48 uur van tevoren een audiëntie aanvragen.

Bij het Politburo van de Grote Leider S. Eskens, zijn naam gezegend en geprezen, en zijn Directeur Generaal Censuur, Communicatie, Publiciteit, Subordinatie en Disciplinaire Maatregelen, P. Roovers, gezegend, geprezen.

De bloemrijke woorden in voorgaande zin zijn geïnspireerd door een verrekte leuke videomontage op NAC Fanzine De Rat.

Met een ondertitelde Noord-Koreaanse anchor wordt flink de draak gestoken met het dictatoriale duo Eskens - Roovers.

Ik hoop dat ze er net zo hard om kunnen lachen als u en ik, maar ik verwacht het niet.

Kijkt u zelf maar:

Posted: February 23, 2013 10:00 AM (342 words).   

Comment over here or on my Facebook wall . . .